Dekáz szó jelentése

A dekáz szó sokféle jelentéssel bír, és ezeket az évek során számos módon használták és értelmezték. Ez a cikk megvizsgálja a szó jelentését, és különböző kultúrákban és helyzetekben való alkalmazását. A dekáz szó eredetéről is szó lesz, hogy jobban megértsük a szó mögött rejlő jelentést.

Lexikológia

A dekáz szó eredete a szlengből származik, melyet a hip-hop kultúra és az afro-amerikai közösség határozott meg. Az első nyomok a dekáz szóra az 1980-as években jelentek meg, ahol a szót a fiatalok használták arra, hogy leírják a közösségükben történő tevékenységeket. A dekáz szó számos módon használható. Például, ha valaki dekázol, akkor azt jelenti, hogy szórakoztatja magát és barátait, akikkel együtt tölti az időt. Az is jelentheti, hogy valaki különböző tevékenységekben vett részt, amelyek között szerepelhet a tánc, a zene, a sport, a kreatív írás és a közösségi média használata. A dekáz szó egy másik jelentése az, hogy valaki intelligens módon és szórakoztató módon kommunikál.

Etimológia

A „dekáz” szó etimológiája a brit angol szókincsben található. Az eredeti szó a „decks” szóból származik, amely egy régi angol szó használatával jelölt egy közös teret, amelyet a szomszédok megosztottak a kertjükben. A szó eredeti jelentése „megosztott” volt. A szó használata az elmúlt évszázadok során változott, és manapság a „dekáz” szót használják ahhoz, hogy leírják a közös teret, amelyet a szomszédok megosztanak a közös kertjükben.

Jelentés különböző szótárakban

A dekáz (vagy dekázás) szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a dekáz egy olyan szó, amely a „biciklizésre alkalmas helyeken történő száguldozást” jelenti. A Merriam-Webster szótár szerint a dekáz egy olyan szó, amely a „gyors, látványos biciklizést” jelenti. Egy másik szótár szerint a dekáz egy olyan szó, amely a „száguldozásra alkalmas helyeken történő akrobatikus biciklizést” jelenti. A dekáz szó egyértelműen a biciklizésre vonatkozik, de a különböző szótárak különböző módon határozzák meg a dekáz szó jelentését.

Asszociációk

A dekáz szónak számos asszociációja van. Az egyik ilyen asszociáció a kényelem és a kényelmetlenség. A dekáz egy olyan takaró, amely kényelmesen betakarhatja az alvót, miközben kényelmetlenül érezheti magát, amikor megpróbál aludni. Másik asszociáció a kényelmetlenség és a hűvös éjszakák. A dekáz melegen tartja az alvót, miközben a hideg éjszakákon is megvédi őket. Végül, a dekáz szónak egy harmadik asszociációja a kényelem és a szeretet. A dekáz egy olyan tárgy, amely segíthet az alvónak abban, hogy megtalálja a békét és a nyugalmat, miközben ölelő szeretetet érezhet.

Szinonimák

 1. tíz.
 2. tízszázalék.
 3. tízad.
 4. tízszeres.
 5. tízszeres arány.
 6. tízszer.
 7. tízszoros.
 8. tízszerese.
 9. tízszor.
 10. százalékpont.

Antonímák

A dekáz szónak több antonimája is van, amelyeket az alábbiakban ismertetünk. Először is, a „dobás” szó az egyik leggyakoribb antonimája a dekáz szónak. A dobás gyakran arra utal, hogy valamit elhajítunk, ami lehet egy labda, egy tárgy vagy akár egy ember. Másodszor, a „futás” is egy jó antonimája a dekáz szónak. A futás gyakran arra utal, hogy valamit elhajítunk, de ez esetben egy ember. Harmadszor, a „ugrás” is egy jó antonimája a dekáz szónak. Az ugrás gyakran arra utal, hogy valamit elhajítunk, de ez esetben egy ember, aki magasba ugrik, hogy elérjen valamit.

Példamondatok

 1. A kislány szeretett dekázni az udvaron.
 2. Az apa szívesen nézte, ahogy a gyerekei dekáznak.
 3. A sportolók számára a dekázás egy fontos eleme a felkészülésnek.
 4. A dekázás egy nagyszerű módja annak, hogy megőrizd a kondíciódat.
 5. A dekázás segít a városi embereknek abban, hogy aktívabbak legyenek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: