Deklaráció szó jelentése

A deklaráció egy olyan közjogi nyilatkozat, amelyet kormányok, szervezetek vagy egyének tesznek, hogy kifejezzék érzéseiket, céljaikat és elkötelezettségüket bizonyos ügyekben. A deklaráció szó jelentése a kijelentés vagy nyilatkozat, amelyet közösen tesznek, hogy egy adott ügyben fellépjenek. A deklarációk többnyire közjogi jellegűek, de lehetnek akár magánjogi is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen jelentése van a deklarációnak, és hogyan használják ezt a fogalmat a közjogi és magánjogi kontextusokban.

Lexikológia

A deklaráció egy olyan dokumentum, amelyet az egyesült államokban számos államban előírások alapján kötelező benyújtani. Ez egy olyan dokumentum, amelyet az egyesült államokban számos államban előírások alapján kötelező benyújtani. Egy deklarációban kifejtett kötelezettségek között szerepelhetnek olyan információk, mint például a tulajdonos neve, a kötelezettségek és jogok, a kötelezettségek és jogok teljesítésének módja, az esedékesség és a határidők. Az egyesült államokban számos államban a deklarációk kötelezőek, és a kötelezettségeknek meg kell felelniük a törvényeknek. A deklarációk lehetővé teszik, hogy bizonyos szerződéseket és kötelezettségeket nyilvánítsanak, amelyeket a feleknek be kell tartaniuk.

Etimológia

A szó „deklaráció” számos nyelvben használatos, és eredete is igen összetett. Az angolban a szó a 17. századi franciából származik, ahol a „déclarer” igéből származik. A „déclarer” igét a latin „declarare” igéből származtatják, amelynek jelentése „kimondani” vagy „elárulni”. A „declarare” igét a „de-” előtag és a „clarare” igéből áll, amelynek jelentése „világosítani” vagy „világosítani”. A „clarare” igét pedig a „clarus” igéből származtatják, amelynek jelentése „világos” vagy „tiszta”. Így tehát a „deklaráció” szó eredete a „kimondani vagy elárulni, hogy világos legyen” értelmével rendelkezik.

Jelentés különböző szótárakban

A deklaráció szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a deklaráció a következőket jelenti: „Egy érvényes, nyilvános és kötelező nyilatkozat, amelyet egy személy vagy szervezet fogalmaz meg, hogy kinyilvánítsa akaratát vagy határozott álláspontját valamiről.” A Merriam-Webster szótár szerint a deklaráció „egy határozott állásfoglalás, amelyet egy személy vagy szervezet kinyilvánít akaratáról vagy álláspontjáról”. A Cambridge Dictionary szerint a deklaráció „egy nyilvános és kötelező nyilatkozat, amelyet egy személy vagy szervezet fogalmaz meg, hogy kinyilvánítsa akaratát vagy határozott álláspontját valamiről”.

Asszociációk

 • Jogok és kötelezettségek.
 • Szabadság.
 • Egyenlőség.
 • Egyetértés.
 • Nemzeti zászló.
 • Nemzeti himnusz.
 • Alkotmány.
 • Vallás.
 • Politikai nézetek.

Szinonimák

 1. Nyilatkozat.
 2. Kinyilvánítás.
 3. Hitvallás.
 4. Manifestáció.
 5. Vállalás.
 6. Állásfoglalás.
 7. Proklamáció.
 8. Beköszöntés.
 9. Engedmény.
 10. Kijelentés.

Példamondatok

 1. Az új deklaráció értelmében a város lakosai kötelesek betartani az új szabályokat.
 2. A kormány tavaly elfogadta az új emberi jogi deklarációt.
 3. Az egyetem deklarációja szerint minden hallgatónak meg kell felelnie az alapvető etikai szabályoknak.
 4. Az egyesület deklarációjában a tagok kötelezettségei vannak leírva.
 5. A tüntetők egy új politikai deklarációt adtak ki, amely meghatározza a követeléseiket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: