Deklinál szó jelentése

A nyelvtanban a deklinálás a szavak ragozását jelenti, amely egy fontos része a nyelvtan tanulásának. A deklinálás során a szavakat különböző esetekben, számokban és esetenként személyekben használjuk. A deklinálás fontos eleme az anyanyelvünknek, és segít abban, hogy helyesen használjuk a különböző szóalakokat a kommunikáció során. Ez a cikk bemutatja a „deklinál” szó jelentését, és azt, hogy hogyan használjuk a nyelvtanban.

Lexikológia

A deklinálás a nyelvtani fogalom, amely az igék és a főnevek alakjainak változását jelenti a különböző személyek, számok és esetek szerint. Ez azt jelenti, hogy a szavaknak különböző alakjaik vannak a mondatban attól függően, hogy milyen szerepet töltenek be a mondatban. A deklinálás a nyelvtan alapvető része, és fontos szerepet játszik a nyelvtanulásban. A főnevek deklinálása során például különböző esetekben (nominatívus, akkusativus, datívus, genitivus stb.) jelennek meg, amelyek eltérő jelentéssel bírnak. Az igék deklinálása pedig a különböző személyek, számok és idők szerint történik, amelyek szintén eltérő jelentést hordoznak. A deklinálás megértése alapvető fontosságú a nyelvtanulásban, és segít a nyelvtanulóknak abban, hogy helyesen használják a nyelvet a kommunikáció során.

Etimológia

A „deklinál” szó eredete a latin „declinare” igazából. Ez a szó a „hajlítani, eltéríteni” jelentéssel bír, és az igei alakok különböző változásait írja le. A deklinálás tehát a szavak hajtogatásának folyamata, amely során az igei alakok és a főnevek esetragozásai változnak. A nyelvtanban ez az egyik legfontosabb fogalom, hiszen a szavak megfelelő használatához elengedhetetlen a deklinálás ismerete. A szó használata azonban nem csak a nyelvtanban terjedt el, hanem az orvostudományban is, ahol a betegségek lefolyásának ívét jelöli.

Jelentés különböző szótárakban

A deklinál szó jelentése számos szótárban eltérően jelenik meg. Általánosságban elmondható, hogy a deklinálás az egyik alapvető nyelvtani fogalom, amely a szavak ragozását jelenti. A deklinálás során a szavak különböző esetekben, számokban és személyekben kapnak különféle toldalékokat, amelyek megváltoztatják a szavak alakját és jelentését.

A magyar nyelv szótárai szerint a deklinál szó jelentése a fenti definícióval megegyező, azaz a szavak ragozását jelenti. Azonban a szó használata nem korlátozódik csak a nyelvtanra, hanem például a matematikában is használják a fogalmat. Ebben az esetben a deklinálás azt jelenti, hogy egy adott számrendszerben a számokat csoportokba osztják, majd az adott csoport szerinti elrendezést végzik el.

A német nyelvű szótárakban a deklinál szó jelentése szintén a ragozást jelenti, azonban itt a fogalmat inkább a német nyelv sajátosságaira fókuszálva magyarázzák meg. A német nyelvben ugyanis a szavak ragozása sokkal bonyolultabb és változatosabb, mint a magyar nyelvben, így a deklinál szó jelentése itt sokkal specifikusabb.

Összességében elmondható, hogy a deklinál szó jelentése számos nyelvtani és matematikai fogalmat takarhat, azonban a legáltalánosabb definíciója a szavak ragozására vonatkozik.

Asszociációk

 • Nyelvtan.
 • Ragozás.
 • Helyesírás.
 • Latin eredetű szó.
 • Főnévi vagy melléknévi toldalék.
 • Névelők.
 • Esetek.
 • Nyelvi kifejezőképesség.
 • Nyelvtudás.
 • Nyelvoktatás.

Szinonimák

lehajlik, hajlik, görbül, hajol, meghajlik, hajt, dől, hajolódik, ívelt, íves, ferde, görbe, ívben van, meghajol, lejt, dőlő, lejtős, emelkedő, meredek, ferde, hajlított, ívelt, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított, ívesített, ívbe hajlított, hajlított.

Példamondatok

 1. A latin nyelvben a szókincs deklinálása elengedhetetlen a helyes nyelvhasználathoz.
 2. A német nyelvben a főnevek, melléknevek és névmások deklinálása a nyelvtan alapját képezi.
 3. A magyar nyelvben a főnevek és melléknevek deklinálása a ragok használatát jelenti.
 4. Az angol nyelvben a névmások deklinálása egyszerűbb, mint a főneveké.
 5. A francia nyelvben a főnevek és melléknevek deklinálása a szám, a nem és az eset szerint történik.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: