Deponál szó jelentése

A „deponál” szó egy olyan szó, amely gyakran használatos a könyvelésben és az üzleti környezetben. A szó jelentése az, hogy egy bizonyos összeget elhelyezünk egy bizonyos helyen, így az összeg elérhetővé válik a jövőben. A deponálás egyik fontos célja, hogy biztosítsa a megtakarított pénzek biztonságát és megvédje azokat a különböző kockázatoktól. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a deponálás szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használhatjuk ezt a szót a könyvelésben és az üzleti környezetben.

Lexikológia

Deponálás egy általános kifejezés, amelyet a pénzügyi világban használnak a pénzügyi eszközök és pénzügyi tranzakciók befektetésének leírására. Deponálás nagyon hasonlít a banki megtakarításokhoz, de különböző módon működik. Az elsődleges különbség az, hogy a deponálások a pénzügyi intézményeken kívül helyezhetők el, például egy befektetési alapban vagy bármilyen más pénzügyi eszközben. Másodszor, a deponálásoknál alacsonyabb kamatokat alkalmaznak, amelyek a megtakarításoknál magasabbak. Végül, a deponálásoknál a befektetőknek nincs szükségük az aktív kezelésre, mivel a pénzügyi eszközök mindig biztonságosan elhelyezésre kerülnek. Deponálás egy kiváló lehetőség a befektetők számára, hogy biztonságosan elhelyezzék a pénzüket és változatlan kamatokat kapjanak.

Etimológia

A szó „deponál” a latin deponere szóból származik, ami magában foglalja a „letétbe helyez” jelentést. A deponere szó eredetileg a római jogban szerepelt, amikor a bíróságok igazolni igyekeztek az állításokat. A deponálás ebben az értelemben a bizonyítékok fizikai letétbe helyezését jelentette. A szó később elterjedt a köznyelvben, és ma már széles körben használják, hogy jelölje az összes olyan eseményt, amelyek során egy bizonyos összeg pénzt letétbe helyeznek, hogy biztosítsák a jövőbeli szolgáltatások teljesítését.

Jelentés különböző szótárakban

A deponál szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a deponál szó jelentése „elhelyezni, elrakni, letétbe helyezni, letétbe adni (valamit bizonyos célokra)”. A Merriam-Webster szótár szerint a deponál szó jelentése „letétbe adni, elhelyezni, elrakni (valamit bizonyos célokra)”. A Cambridge Dictionary szerint a deponál szó jelentése „elhelyezni, elrakni vagy letétbe adni (valamit bizonyos célokra)”. A Collins Dictionary szerint a deponál szó jelentése „letétbe adni, elhelyezni vagy elrakni (valamit bizonyos célokra)”.

Asszociációk

 • megtakarítás.
 • bankszámla.
 • pénz.
 • biztonság.
 • befektetés.
 • kamat.

Szinonimák

 1. Elhelyez.
 2. Letétbe helyez.
 3. Átad.
 4. Lead.
 5. Kiszolgáltat.
 6. Megőrzésre bíz.
 7. Elzár.
 8. Elállít.
 9. Tárol.
 10. Közvetít.

Példamondatok

 1. A szerencsétlen bankrabló a pénzt a bokor alatt deponálta.
 2. Az öregember egy ékszerdobozban deponálta a kincseit.
 3. Az üzletember minden egyes évben deponálta a jövedelmét a bankban.
 4. A kutatók a közeli hegy aljában deponálták a kísérleti eredményeket.
 5. A vállalkozó elrejtette a titkos dokumentumokat, amiket deponált a pincében.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: