Derékszögű szó jelentése

A derékszögű fogalom egy gyakori geometriai alakzat, amelynek sokféle jelentése és felhasználási módja van. A derékszögű szó jelentése azonban nem mindig egyértelmű. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a derékszögű fogalom jelentését, és bemutatjuk, hogyan használható a mindennapi életben.

Lexikológia

A derékszögű szó lexikológiája egy olyan szakterület, amely a derékszögű szavak és kifejezések nyelvi jelentését és használatát vizsgálja. A derékszögű szavak olyan kifejezések, amelyek a nyelvben használt szavak, kifejezések és szólások különböző formáiban jelennek meg. A derékszögű szavak és kifejezések számos nyelvben megtalálhatók, és a nyelvhasználatban fontos szerepet játszanak. A derékszögű szó lexikológiája megvizsgálja a derékszögű szavak és kifejezések etimológiáját, jelentését, használatát és szintaktikai szabályait. A derékszögű szó lexikológiai kutatások segítségével meg lehet vizsgálni, hogy a derékszögű szavak és kifejezések hogyan járulnak hozzá a nyelvhasználathoz, és hogyan változik a jelentésük idővel.

Etimológia

A szó „derékszögű” etimológiája a görög deka („tíz”) és goni („szög”) szavakból származik. A szó első használata a 17. században fordul elő, amikor a matematikusok a derékszögű szög megnevezésére használták. A derékszögű szó azonban már a görög és római korban ismert volt, amikor az emberek a szögeket a számukra fontos mértékegységnek, a tizednek számították. A derékszögű szó a 18. században vált gyakorlati használatúvá, amikor a matematikusok és mérnökök elkezdték használni a szögeket a szerkezetek és építészeti struktúrák tervezéséhez.

Jelentés különböző szótárakban

Derékszögű szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a derékszögű szó egy olyan kifejezés, amely „egy szög 90 fokos szöget jelent”. A Cambridge Dictionary szerint a derékszögű szó „egy szög, amelynek két oldala egyforma hosszú és egymással párhuzamos”. A Merriam-Webster szótár szerint a derékszögű szó „egy szög, amelynek szárai egymással párhuzamosak és közöttük 90 fokos szöget alkotnak”. Az amerikai szótár szerint a derékszögű szó „egy szög, amelynek két oldala egymással párhuzamos és közöttük 90 fokos szöget alkot”.

Asszociációk

Derékszögű asszociációkat sokan a geometria és a térbeli elképzelésekhez kötik. A derékszögű alakzatok a térbeli érzékelésünk részét képezik, és mindannyian használjuk őket a hétköznapi életünkben. Az iskolában a geometriai alapfogalmak tanulmányozásakor mindannyian elsajátítjuk a derékszögű alakzatokat, és ezeket használjuk a térbeli képzeletünk kifejezésére. Az emberek számára a derékszögű alakzatok szimbólumai a tisztaságnak, a rendnek és a tökéletességnek. Azokban a kultúrákban, ahol a szimbolikus jelentés fontos szerepet játszik, gyakran látjuk, hogy a derékszögű alakzatokat használják a szertartásokon, a hagyományokon és a különböző történeteken.

Szinonimák

  • Right-angled.
  • Orthogonal.
  • Perpendicular.
  • Obtuse.
  • Rectangular.

Antonímák

A derékszögű szónak számos antonimája van, amelyek mindegyike egy másik geometriai alakot jelöl. Ezek közé tartozik a könyök, amely egy íves szög; a kúp, amely egy szögletes szög; a konvex, amely egy nagyobb szög; és a konkáv, amely egy kisebb szög. A derékszögű szó antonimái más szókkal is jelölhetők, mint például a párhuzamos, a ferde, az egyenes, a szabályos, a rövid és a hosszú. Ezek a kifejezések mind arra utalnak, hogy a derékszögű szög más geometriai alakokkal szemben áll.

Példamondatok

  1. Az épület sarkaiban derékszögű kapuk vannak.
  2. A derékszögű szög a legáltalánosabb geometriai alakzat.
  3. A derékszögű könyöklés a konditermi gyakorlatok egyik alapmozgása.
  4. A derékszögű szögek segítségével könnyen meghatározható egy síkon a távolságok.
  5. A derékszögű alakzatokat gyakran használják a képzőművészetben is.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: