Destrukció szó jelentése

A destrukció szó jelentése sokféleképpen értelmezhető, de általában azt jelenti, hogy valami elpusztítása, megsemmisítése. Ez a fogalom széles körben használatos mind a hétköznapi életben, mind a tudományos körökben, és számos különböző szempontból értelmezhető. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy milyen módon értelmezhető a destrukció fogalma, milyen különböző formái vannak, és hogyan alkalmazhatók ezek a különböző helyzetekben.

Lexikológia

Destrukció azt jelenti, hogy valamit megsemmisíteni, elpusztítani vagy megrongálni. Destrukció szó szerint lehetővé teszi, hogy bármi, ami létezik, elpusztuljon, megrongálódjon vagy megváltozzon. Destrukció lehet fizikai, mentális vagy szociális, és lehet részben vagy teljes mértékben. Destrukció lehet egy személy, egy család, egy csoport, egy intézmény, egy közösség, egy állam, egy kultúra vagy akár egy egész társadalom összeomlásának eredménye. Destrukció lehet egy természeti katasztrófa, mint a földrengés, a vihar vagy a tűz, de lehet egy manuális megsemmisítés is, mint például a hadviselés, a terrorizmus vagy a bűncselekmények. Destrukció lehet egy közösség vagy egy kultúra tudatossá vált elpusztítása is, amikor egy csoport, egy állam vagy egy nagyhatalom szándékosan megsemmisíti egy közösség vagy egy kultúra hagyományait, értékeit és identitását.

Etimológia

A szó „destrukció” eredete a 16. századi latin destrukció szóból származik, ami maga is a 16. századi francia destruire szóból származik, ami annyit jelent: „megsemmisíteni, széttörni, elpusztítani”. A szó eredeti jelentése magában foglalta a fizikai és mentális dolgok megsemmisítését, lebontását, elpusztítását. Az elmúlt évszázadok során a szó jelentése elkezdett változni, és ma már inkább azt jelenti, hogy valami megsemmisítése, lebontása, elpusztítása, illetve megszüntetése.

Jelentés különböző szótárakban

A destrukció szónak számos jelentése van a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a destrukció „teljes vagy részleges megsemmisítés; megsemmisítés, elpusztítás; szétrombolás; valami összeomlása”. A Merriam-Webster szótár szerint a destrukció „teljes vagy részleges megsemmisítés; megsemmisítés, elpusztítás; szétrombolás; valami összeomlása; valami összeomlása, amely kárt okoz”. A Cambridge Dictionary szerint a destrukció „valami fizikai vagy szellemi megsemmisítése; elpusztítás”.

Asszociációk

 • rombolás.
 • pusztítás.
 • széthullás.
 • összeomlás.
 • szétmorzsolódás.
 • megsemmisülés.
 • elpusztítás.
 • összezúzás.
 • felrobbantás.
 • lebontás.

Szinonimák

 1. pusztítás.
 2. tönkretétel.
 3. megsemmisítés.
 4. lerombolás.
 5. elpusztítás.
 6. szétzúzás.
 7. szétrombolás.
 8. felrobbantás.
 9. megdöntés.
 10. összeroppantás.

Példamondatok

 1. Az autó teljes destrukcióját láttam a baleset után.
 2. A vihar okozta a ház destrukcióját.
 3. A város szép kertjei a háború destrukciójának áldozatai lettek.
 4. Az erős földrengés okozta a templom destrukcióját.
 5. Az áradás okozta a falu szélén lévő házak destrukcióját.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: