Devalvál szó jelentése

A devalválás egy olyan monetáris politika, amelyet a kormányok alkalmaznak annak érdekében, hogy az országukban használt valuta értékét csökkentsék. A devalválás egy olyan szabályozási eszköz, amelyet a kormányok akkor alkalmaznak, amikor az adott ország gazdasága hanyatlik, és amikor a külföldi befektetők nem hajlandók több pénzt befektetni az országba. A cikkben megvizsgáljuk a devalválás fogalmát, és részletesen kifejtjük annak előnyeit és hátrányait.

Lexikológia

De valválás egy olyan folyamat, amelyben egy ország pénzének értéke csökken. Ez akkor történik, amikor a pénzügyi hatóságok egy országban növelik a pénzkibocsátást, ami azt eredményezi, hogy a pénz értéke csökken. A pénz értékének csökkenése azt jelenti, hogy ugyanazért az összegért kevesebb terméket lehet megvásárolni, vagyis az árak emelkednek. Ez a folyamat gyakran akkor történik, amikor egy ország gazdasági nehézségekkel küzd, hogy így csökkentse a külföldi kölcsönök kamatait.

Etimológia

A „devalvál” szó eredete a francia „dévaluer” szóból származik, amelynek jelentése „érvénytelenítés”. A szó először a 19. században jelent meg a francia nyelvben és azt jelentette, hogy egy árucikk értékét csökkenteni. A szó először a francia gazdasági és pénzügyi rendszerekben jelent meg, és a 19. század végén került be az angol nyelvbe. Az angolok „devaluation”-t nevezték, amelynek jelentése „nem megfelelő értékű”. Az angol szó használatával a nyelvészek arra utalnak, hogy egy ország pénzügyi rendszere, mint például a font, nem megfelelő értékű, mert az nem képes megbirkózni a kereskedelmi számlák befizetésével. A szó ma már széles körben használatos a gazdasági és pénzügyi szaknyelvben.

Jelentés különböző szótárakban

Devalvál szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a devalvál szó egy olyan folyamatot jelent, amelyben egy ország jegybankja csökkenti a pénznemének értékét, hogy csökkentse az adott ország gazdaságának fizetőeszközét. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint a devalvál szó egy olyan folyamatot jelent, amelyben egy ország jegybankja csökkenti a pénznemének értékét a más országok pénznemeihez képest. A Collins English Dictionary szerint devalvál szó egy olyan folyamatot jelent, amelyben egy ország jegybankja csökkenti a pénznemének értékét, hogy csökkentse az adott ország gazdaságának fizetőeszközét és megvédje az exportőröket a más országokkal szemben.

Asszociációk

 • leértékelés.
 • csökkentés.
 • eladósítás.
 • árfolyamvesztés.
 • árfolyamzuhanás.
 • árfolyamcsökkenés.
 • árfolyamromlás.
 • árfolyamgáz.
 • árfolyamgörbület.

Szinonimák

 1. Megnyirbál.
 2. Leszerel.
 3. Letaszít.
 4. Leszámít.
 5. Megbélyegz.
 6. Leértékel.
 7. Leszállít.
 8. Levon.
 9. Megfoszt.
 10. Megcsökkent.

Példamondatok

 1. Az árfolyamok drasztikusan devalváltak az elmúlt hónapokban.
 2. A kormány devalválta a pénznemet a gazdaság újraindításához.
 3. A számítógép-vírusok miatt a részvények árfolyama jelentősen devalvált.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: