Dextrin szó jelentése

A dextrin egy alacsony molekulatömegű szénhidrát, amelyet a gabonák és zöldségek őrleményéből nyernek. A dextrin szó egy latin eredetű szó, amelyet „dextrum”-nak hívnak, ami jobbra fordulást jelent. Ez a szó jelzi a dextrin szénhidrátokra jellemző jobbra fordulást, amikor a szénhidrátokat a vízzel oldják. A dextrin szénhidrátokat számos élelmiszeripari alkalmazásra használják, beleértve a kenyér- és süteménykészítést, a szeszes italok készítését, a kötőanyagok gyártását és a szervetlen anyagok kötését. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a dextrin szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogy ez a szénhidrát hogyan segítheti az élelmiszeripari alkalmazásokat.

Lexikológia

Dextrin lexikológiája a következőket jelenti: Dextrin egy olyan szénhidrát, amelyet a gabonafélék, burgonya és a kukorica amiláz enzimek segítségével hydrolyzálnak. Ez egy szőlőcukor, amelyet általában sztarchinak is neveznek, és amelyet élelmiszerekben, élelmiszer-adalékanyagokban, gyógyszerekben, fűszerekben és számos egyéb iparágban használnak. Dextrin egy rövid láncú szénhidrát, amelyet hasznosításra használnak, és amelynek sokféle típusa létezik. A dextrinnak számos előnye van, beleértve az alacsony glikémiás indexet, a magas szénhidráttartalmat és a jó emészthetőséget.

Etimológia

A szó „dextrin” eredete az ógörög „dexter” szóból ered, ami jelentése: jobb oldali, vagy jobbra fordulni. A szó eredeti jelentése a jobbra forduló, cukorral ízesített lisztkeverék volt. A szót először az 1820-as években használták a kémiai kutatásokban, amikor a kutatók megállapították, hogy a szénhidrátok, amelyeket a növények használnak, hogy energiát szerezzenek, a szőlőcukorból származnak. Ezután a szót a különböző szénhidrátok és származékaik leírására használták, amelyeket a növények használnak, hogy energiát szerezzenek.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a dextrin jelentése gyakran eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a dextrin egy olyan vegyület, amelyet a szénhidrátokból nyernek, amikor a cukor hőkezeléssel hidrolizálódik. A Merriam-Webster szótár szerint a dextrin egy olyan anyag, amelyet a gabonák és más növények szénhidrátjainak hőkezelésével állítanak elő. A Cambridge Dictionary szerint a dextrin egy olyan szénhidrát, amelyet a gabonák és más növények szénhidrátjainak hőkezelésével állítanak elő. A Wikipédia szerint a dextrin egy olyan vegyület, amelyet szénhidrátokból nyernek, amikor a cukor hőkezeléssel hidrolizálódik.

Asszociációk

Dextrin, egy szénhidrát, amelyet szénhidrát-bontó enzimek használnak a szervezetben, számos asszociációt vált ki. Az egyik leggyakoribb asszociáció a diéta, mivel a dextrin segít a szervezetnek a felesleges zsírok elégetésében. A dextrin használata a diétában segíti a szervezetet, hogy lebontsa a szénhidrátokat, amelyeket a test használhat energiaforrásként. Más asszociációk közé tartozik a sporttáplálkozás, mivel a dextrin segíthet a sportolóknak a teljesítményük növelésében, mivel segít a szervezetnek a tápanyagok gyorsabb felszívódásában. A dextrin egy másik asszociációja a szénhidrát-megvonásos diéta, mivel segíti a szervezetet a szénhidrátok elégetésében, így csökkenti a szénhidrátok mennyiségét, amelyeket a test fogyaszthat.

Szinonimák

 1. Maltodextrin.
 2. Amylopectin.
 3. Corn Syrup.
 4. Glucose Syrup.
 5. Dextrose.
 6. Starch.
 7. Glycogen.
 8. Polysaccharide.
 9. Glucose Polymer.
 10. Modified Starch.

Antonímák

A dextrin szó antonimái között megtalálhatók azok a szavak, amelyek egymással ellentétes jelentésűek. Az ilyen szavak között található a maltóz, a glükóz, a fruktóz, a laktóz és a szacharóz. Ezek a szavak mind olyan szénhidrátok, amelyek szintén szerepelnek a süteményekben, de nem olyanok, mint a dextrin. A maltóz például egy diszacharid, amelyet a szervezetünk könnyebben hasznosít, míg a glükóz egy monoszacharid, amelyet a szervezetünk gyorsan felhasznál. A fruktóz és a laktóz egyaránt diszacharidok, amelyeket szintén könnyen hasznosít a szervezetünk. A szacharóz pedig egy olyan triszacharid, amelyet a szervezetünk csak lassan hasznosít.

Példamondatok

 1. A kukorica dextrin általában szirup alakú szirupként használják a gyümölcslé készítéséhez.
 2. A dextrin a növényi fehérjék lebontásának eredménye, amelyet élelmiszer-adalékanyagként használnak.
 3. A dextrin egy olyan szénhidrát, amelyet a búzából, kukoricából és rizsből készítenek.
 4. A dextrin segíthet a szénhidrátok emészthetőségének javításában.
 5. A dextrin egy közepesen szénhidrátot tartalmazó élelmiszer, amelyet a szénhidrátok csökkentésére használnak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: