Diadal szó jelentése

A ‘diadal’ szó sokféle jelentéssel bír, és a kultúrák között jelentős eltérések vannak a szó jelentésében. A diadal gyakran összekapcsolódik a győzelemmel, de magában foglalhatja a sikeres megmérettetés, a büszkeség és a szabadság érzését is. A cikk bemutatja a diadal szó jelentését, és különböző kultúrákban létező megközelítéseit.

Lexikológia

A diadal lexikológiája között két fő értelmezés van: a fizikai és a szimbolikus. Fizikai diadal az, amikor egy csapat vagy egy személy fizikai erőfeszítéssel győzedelmeskedik. A szimbolikus diadal ezzel szemben, amikor valaki megnyeri a küzdelmet, de nem fizikailag. Például, ha egy üzleti vállalkozás képes elérni egy áttörést, akkor ez is diadalnak számít. A diadal szót szintén használják a személyes sikerre is, amikor valaki valamilyen célt elér, amit előzőleg kitűzött magának. Például, ha valaki elvégzi az iskolát, akkor ez is diadalként kerül értelmezésre. Mindkét esetben a diadal felszabadító érzést nyújt, ami a siker élményét követi.

Etimológia

A szó „diadal” eredete a latin triumpus szóhoz vezethető vissza, amelynek jelentése „ünnepi járás”. A triumpus szó a triumpheo szóból származik, amelynek jelentése „győzelem”. A triumpheo szó a tríbűs szóból származik, amelynek jelentése „három lépésben”. A tríbűs szó egy olyan szó, amelyet a rómaiak használtak a győztesek ünnepi járásának leírására. Az ünnepi járás során a győztes két lépésben lépett a város kapuján keresztül, majd egy harmadik lépéssel a város templomába. A templomot az ünnepi járás végén a győztesnek kellett megkoszorúznia azzal a szándékkal, hogy megköszönje isteneknek a győzelmet. A szó „diadal” elsődleges jelentése így a „három lépés” jelentéséből származik.

Jelentés különböző szótárakban

A diadal szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Egyes szótárak szerint a diadal jelentése „a győzelem, a siker”. Más szótárak szerint a diadal jelentése „a küzdelem, a verseny, a harc”. Egyes szótárak még tovább mennek, és számos más jelentést is tartalmaznak, mint például „a megdicsőülés, az ünneplés”, „a győzelemnek való öröm”, vagy „a méltóság, a fény”. Ezek a jelentések mindegyike magában foglalja a győzelem és a siker örömét, és ez az öröm minden társadalomban jelen van.

Asszociációk

A diadal szó asszociációja sok ember számára a siker és a győzelemhez kötődik. A diadal az egyik leginkább pozitív szó, amelyet használnak, és az emberek szívesen használják, hogy jelentsék a sikerüket. Az egyik legnépszerűbb példa a diadalra a sporteseményeken szerzett győzelem. A diadal egyik leginkább jellemző példája a futballmérkőzéseken elért győzelem. A csapatok örömükben ünneplik egymást, miközben a szurkolók őrjöngenek és a játékosok átölelik egymást. A diadal meghatározása azonban nem csak a sportra vonatkozik, hanem a többi területre is. A diadal szóval jelölhetünk bármilyen sikert, amelyet elértünk, és amelyet megérdemelünk. Például a diadal jelentheti a munkahelyi előrehaladásunkat, a tanulmányaink sikerességét vagy akár egy kapcsolat megerősítését is.

Szinonimák

 • Triumph.
 • Victory.
 • Conquest.
 • Success.
 • Triumphal.
 • Triumphant.
 • Glorious.
 • Honorable.

Antonímák

A diadal szó antonimái közé tartoznak olyan szavak, mint a vereség, a kudarc, a kudarcként való befejezés és a sikertelenség. Ezek a szavak általában arra utalnak, hogy egy személy, csoport vagy cél nem érte el a kitűzött célt, vagy nem érte el az elvárt eredményt. Az antonimák jelölik a sikertelenséget, a kudarcot és az elutasítást, amelyek mind olyan kifejezések, amelyek a diadal szó ellentétei. Ezek a szavak együttesen jelzik a csalódást és a bizonytalanságot, amelyek szintén a diadal szó antonimái.

Példamondatok

 1. A diadal közös örömünk volt, amikor a csapatunk megnyerte a bajnokságot.
 2. A diadal számára elismerés volt, hogy megnyerte az olimpiai aranyérmet.
 3. A diadal pillanatában mindenki tapsolt és ujjongott.
 4. A diadal élménye eltartott egész nap.
 5. A diadal szimbóluma az ünneplés és a siker.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: