Diákév szó jelentése

A diákév egy olyan kifejezés, amelyet az iskolai tanulmányokra és a tanulmányokkal kapcsolatos tevékenységekre használnak. A diákév egy tanulási időszak, amelyet az iskolákban, egyetemeken és más oktatási intézményekben használnak az egyes tanulmányi programok számára. Diákévnek nevezik az iskolai tanulmányokhoz szükséges időszakot, amelyet a tanulók az iskolában, egyetemen vagy más oktatási intézményekben töltenek. A diákév a tanulók számára különböző lehetőségeket kínál a tanulásra, a tanulási tevékenységek szervezésére és az iskolai programokban való részvételre.

Lexikológia

A diákév egy olyan időszak, amelyet a diákok a középiskolai tanulmányok elkezdése előtt töltenek. A diákév szó egy összetett fogalom, amely általában a diákok tanulmányi, szabadidős és személyes fejlődési élményeit jelenti. A diákév egy élmény, amelyet a diákok az életük előtt átélhetnek, hogy felkészüljenek a tanulmányokra. A diákév sokféle lehetőséget kínál, amelyek közé tartozik a szabadidős tevékenységek, a személyes fejlődés, a munka, a tanulmányok és a szociális érintkezés. A diákév segíthet a diákoknak abban, hogy megtalálják a saját utat, és megtalálják a saját életcéljukat.

Etimológia

A szó „diákév” eredete a görög „diákon” szóból származik, amelynek jelentése „tanulni”. A szó a 14. században jelent meg először, amikor a középkori egyetemek diákjait „diákoknak” nevezték. A szót azóta is használják a tanulásra való vágyat és a tanulmányokat jelölő kifejezésként. A kifejezés „diákév” a 19. században jelent meg először, amikor az egyetemek diákjai szeptembertől júniusig összefüggő tanulási időszakot hívtak így. Azóta a tanév szó használatos a tanulási folyamatok jelölésére.

Jelentés különböző szótárakban

A diákév szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a diákév az év, amikor egy diák tanulmányait végzi. A Merriam-Webster szerint a diákév egy év, amelyet egy diák tanulmányaihoz kapcsolódó tevékenységekkel tölt. A Cambridge Dictionary szerint a diákév egy olyan időszak, amikor egy diák tanulmányait a tanulás vagy a munka céljából végzi. Mindezek alapján elmondható, hogy a diákév szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában egy diák tanulmányaihoz kapcsolódó tevékenységeket jelöl.

Asszociációk

Az egyetemi évek sok diák számára egy csodálatos és izgalmas időszak, amelyet szeretettel és nosztalgiával emlegetnek. Diákok ebben az időszakban fejlődnek, tanulnak, élvezik a szabadságot, növelik a baráti körüket, és számos olyan emléket teremtenek, amelyeket életük végéig megőriznek. Az egyetemi évek számos diák számára egy olyan időszak, amelyet mindenki szívesen emlékszik vissza, és amelyet szívesen megosztanak másokkal. A diákév szó asszociációi a barátság, a szabadság, a kaland, a szerelem és a lehetőségek. Ezek az élmények és érzések segítenek a diákoknak abban, hogy megtalálják önmagukat, és meghatározzák az életüket.

Szinonimák

Tanév, iskolai év, tanintézményi év, tanulási év.

Antonímák

A diákév szó számos antonimával rendelkezik, amelyek a diákok számára fontosak lehetnek. Az egyik leggyakrabban használt antonimája a „munkaév”. Az iskolában eltöltött diákév sok munkával jár, és a diákoknak sok szorgalmat kell tanúsítaniuk ahhoz, hogy sikeresen teljesítsenek. A munkaév viszont a diákok számára a munkához való hozzáférést jelenti. Azaz, a diákoknak lehetőségük van a munkában való részvételre, és ez lehetővé teszi számukra, hogy megismerkedjenek a munkaerőpiaccal, szerzett tapasztalatokat szerezzenek, és pénzt keressenek. A munkaév segítségével a diákok későbbi szakmai karrierjüket is alapozhatják meg.

Példamondatok

at készíteni:

  1. Az iskolában az elmúlt diákévben sok új barátság szövődött.
  2. A diákév végén mindenki számot vetett a tanulmányi eredményeivel.
  3. A diákév folyamán sok új tudásra tett szert a gyerekek.
  4. Az iskola diákévének végén mindenki nagy örömmel ünnepelte az eredményeket.
  5. A diákév alatt számos közös programot szerveztek a diákoknak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: