Dialógus szó jelentése

A dialógus fogalma sokféleképpen értelmezhető, de egy bizonyos értelemben minden dialógusnak ugyanaz a jelentése van. E cikkben megvizsgáljuk a dialógus szó jelentését, és bemutatjuk, hogyan használhatjuk ezt a fogalmat a mindennapi életben.

Lexikológia

Dialógus egy olyan beszélgetés vagy társalgás, amely két vagy több résztvevő között zajlik. A dialógus lehetővé teszi, hogy a résztvevők megosszák és megvitassák a véleményüket és az érzéseiket. Dialógusnak tekinthető a két ember közötti konfliktusok megoldására való törekvés, a különböző vélemények és álláspontok megvitatása, valamint a társadalmi és kulturális összefüggések megértése. A dialógus egy olyan folyamat, amely segít a résztvevőknek abban, hogy elérjék a közös célokat és megoldást találjanak a problémákra. Az együttműködés és a kölcsönös megértés fontos része a dialógusnak, amely lehetővé teszi, hogy a felek meghallgassák és megértessék egymást.

Etimológia

A dialógus szó eredete a görög szóból, dialegestai-ból származik, ami annyit jelent, hogy „kölcsönösen beszélgetni”. A dialegestai szó a dialegomai-ból ered, ami magában foglalja a dialegomai-t és a logos-t. A dialegomai „közösen beszélni”-t jelent, míg a logos „beszélni”-t. A két szó összetételéből álló dialegestai szóval a görögök a társadalmi beszélgetéseket jelölték, amelyek a szó szerinti „közös beszélgetések” voltak, amelyeket a görögök számos, különböző témában folytattak. A dialógus szó első megjelenése az ókori görög irodalomban található, de a szó máig használatos.

Jelentés különböző szótárakban

A dialógus szó jelentése a különböző szótárakban nagyon hasonló: a Merriam-Webster szótár szerint ez egy „beszélgetés két vagy több személy között”, míg az Oxford English Dictionary szerint „a két vagy több személy közötti kommunikáció, amelyben a résztvevők egymást kérdeznek és válaszolnak egymás kérdéseire”. A Cambridge Dictionary szerint a dialógus „egy beszélgetés két vagy több személy között, amelyben egymást kérdezik és válaszolnak”. Mindezek alapján elmondható, hogy a dialógus szó jelentése a különböző szótárakban hasonló, és hogy a dialógus egy olyan interakció, amelyben a résztvevők egymást kérdeznek és válaszolnak egymás kérdéseire.

Asszociációk

 • párbeszéd.
 • konverzáció.
 • monológ.
 • vitatkozás.
 • társalgás.
 • diskurzus.
 • közlések.
 • érvelés.
 • megegyezés.
 • megbeszélés.

Szinonimák

Párbeszéd, beszélgetés, vitatkozás, konverzáció, monológ, szócsata, vitatkozás.

Példamondatok

 1. „Még mindig nem tudod, mi a dialógus?” Kérdezte a tanár.
 2. A dialógus az, amikor két vagy több ember beszélget egymással.
 3. Az emberek dialógusba kezdtek, amikor az egyikük megszólalt.
 4. A dialógusok segítenek megérteni a másik fél gondolatait.
 5. A dialógusok nagyban hozzájárulnak egy konfliktus megoldásához.
 6. A dialógusok segíthetnek abban, hogy jobban megértsük egymást.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: