Dicsekvés szó jelentése

A dicsekvés egy olyan fogalom, amelyet sokan ismernek, de kevesen értik meg. A cikk megvizsgálja, hogy mit jelent a dicsekvés, és hogyan használható a mindennapi életünkben. Megvizsgálja továbbá, hogy hogyan használhatjuk ezt a fogalmat a kapcsolataink erősítéséhez, valamint a személyes fejlődésünkhöz.

Lexikológia

A dicsekvés lexikológiája leírja a dicsekvés szó használatát és jelentését. A dicsekvés szó maga egy olyan szó, ami magasztalást és elismerést jelent. Ez a szó általában olyan helyzetekben használatos, amikor valaki elismeri mások teljesítményét, sikereit vagy különleges tulajdonságait. A dicsekvés lehet egy tiszteletadó megjegyzés, ami elismeri mások sikerességét, de ez lehet egy közvetlen, személyes dicséret is. A dicsekvés szó általában pozitív kontextusban használatos, de lehet negatív is. Például, ha valaki dicsekszik a saját sikereivel, és mások sikertelenségével összehasonlítva, akkor ez negatív dicsekvésnek számít. A dicsekvés szót gyakran használják az ünneplés, a megerősítés és az elismerés kifejezésére is.

Etimológia

Az angol szó „dicsekvés” etimológiája a 14. századig vezethető vissza. A szó eredetileg a latin „praeconium” szóból származik, ami magában foglalja a „dicséret” és a „dicsekvés” jelentését. A szó számos nyelvben megjelent, beleértve a francia, a német és az olasz nyelveket is. A szót először a 14. században használták, amikor az angolok egy új szót kerestek a „dicséret” és a „dicsekvés” fogalmának kifejezésére. A szó azóta is több nyelvben használatos, és ma már a legtöbb nyelvben jelen van.

Jelentés különböző szótárakban

A dicsekvés szó jelentése a szótárakban a következő: „Az elismerés, a dicséret, az előnyök megemlítése, vagy akár dicsőítése mások előtt”. A dicsekvés lehet pozitív vagy negatív, és lehet szóbeli vagy írásbeli. A dicsekvés pozitív, amikor egy személy mások elismerését fejezi ki, vagy amikor egy személy előnyöket említ meg mások számára. Negatív dicsekvés esetén egy személy másokat kritizál, vagy mások hibáit rájuk hárítja. A dicsekvés szó jelentése a szótárakban tehát azt jelenti, hogy egy személy elismeri, dicséri vagy előnyöket említ mások előtt.

Asszociációk

A dicsekvés szó számos különböző asszociációhoz kapcsolódik. A legtöbb embernek az első dolog, ami eszébe jut, a dicsekvés önmagáról, amikor valaki saját magát, munkáját, képességeit, sikereit vagy cselekedeteit dicsérve beszél. A dicsekvés másokról is szólhat, amikor valaki mások pozitív tulajdonságait, teljesítményét, sikereit vagy jó cselekedeteit dicséri. A dicsekvés nem csak fizikailag, hanem szóban is megjelenhet. A dicsekvés pozitív hangulatot teremthet, amely segíthet a megfelelő döntések meghozatalában, és inspirálhat másokat is. A dicsekvés még akkor is fontos, ha kritikát is tartalmaz, mivel így a kritikát még jobban meg lehet érteni.

Szinonimák

 1. sorrendezés.
 2. rendezés.
 3. csoportosítás.
 4. szekvenciálás.
 5. klaszterezés.
 6. osztályozás.
 7. rangsorolás.
 8. katalogizálás.
 9. hierarchizálás.
 10. rendszerezés.

Antonímák

A dicsekvés egy olyan kifejezés, amely általában pozitív értelemben használatos, és arra utal, hogy valaki magát dicséri. Azonban a dicsekvésnek is vannak antonimái, amelyek azt hivatottak jelenteni, hogy valaki nem dicséri magát. Ezek a szavak magukban foglalják a szégyenkezést, a szégyenérzetet, a kishitűséget és a szégyenlősséget. Ezek a szavak általában arra utalnak, hogy valaki méltóságteljes, alázatos és szerény, és nem szeret magát dicsérni. Ezek a szavak jelzik azt is, hogy valaki a mások előtt való elismerés vagy dicséret helyett inkább magában tartja az elégedettségét.

Példamondatok

 1. Az iskolai dicsekvés során sok diák kapott dicséretet a tanárai és osztálytársai előtt.
 2. A gyerekek nagyon büszkék voltak, amikor a dicsekvésen a szüleik is részt vettek.
 3. A dicsekvés végén a szülők egy-egy közös képet készítettek a diákokkal.
 4. A diákoknak sok örömöt okozott, amikor a dicsekvésen a tanáraik elismerően szóltak róluk.
 5. A dicsekvés minden évben nagy esemény volt az iskolában.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: