Diffúzió szó jelentése

Diffúziónak nevezzük az anyagok, folyadékok, gázok, hő és energia terjedését egymás között. A diffúziónak számos módja van, és nagy szerepet játszik a természetes folyamatokban. A diffúziót a fizikai kémia és a biológia területén vizsgálják, és számos iparágban hasznosítják. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy mi a diffúzió, hogyan működik, és milyen alkalmazásokra használják.

Lexikológia

Diffúzió a fizikai kémia egyik alapvető jelensége, amely a különböző anyagok közötti áramlást jelenti. A diffúzió a különböző anyagok közötti koncentráció-különbségek miatt jön létre. A diffúzió azt jelenti, hogy egy anyag részecskéi kisebb részecskékre bomlanak, és ezek a részecskék elkezdenek áramlani a nagyobb koncentrációjú terület felé. A diffúzió lehetővé teszi a különböző anyagok áramlását egymáshoz képest, ami lehetővé teszi, hogy egyes anyagok egymáshoz közel kerüljenek, és ezáltal kémiai reakciók létrejöjjenek. A diffúzió számos fontos folyamat része, beleértve az oxigén szállítását a tüdőbe a vérben, a táplálék szállítását a sejtekhez, és a szervezetben lévő toxinok eltávolítását.

Etimológia

Diffúzió szó eredete az ógörög közvetítésből származik. A diffúzió szó a közvetítés szóból származik, amelynek jelentése „átadás”. Az ógörög szó, amelyből a diffúzió szó származik, a „dia-phtheirein” szó, amelynek jelentése „átadni, közvetíteni”. A diffúzió szó először a 17. században jelent meg a tudományos közegben, amikor Robert Boyle azt állította, hogy a gázok „diffundálnak” az egyik helyről a másikra. Azóta a diffúzió szó a tudományos közegben széles körben használatos, hogy leírja a folyamatot, amelyben a molekulák, atomok vagy ionok közvetlenül egymáshoz mozognak, anélkül, hogy a közvetítő anyag által közvetített volna.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary szerint a diffúzió jelentése „a szilárd, folyadék vagy gáz állapotban lévő anyagok, különösen a gázok, áramlása egy részéről egy másik részre, ami a különböző anyagok koncentrációjának kiegyenlítődését eredményezi.” A Merriam-Webster szótár szerint a diffúzió „a különböző anyagok áramlásának folyamata, amely egy homogén közegben egyenletes koncentrációt eredményez.” A Cambridge szótár szerint a diffúzió „a különböző anyagok áramlásának folyamata, amely egy homogén közegben egyenletes koncentrációt eredményez.”.

Asszociációk

 • Molekuláris szintű mozgás.
 • Diffúziós áramlás.
 • Osmózis.
 • Diffúziós jelenségek.
 • Diffúziós számítások.
 • Diffúziós konstansok.

Szinonimák

 1. Terjedés.
 2. Elterjedés.
 3. Szétterjedés.
 4. Elszórtan terjedés.
 5. Kiterjedés.
 6. Elterjedt.
 7. Áramlás.
 8. Diffúzódás.
 9. Kifutás.
 10. Diffúziós.

Példamondatok

 1. Az illatok diffúziója a szobában lassan elérte az egész házat.
 2. A diffúziós folyamatok segítenek a gázok átterjedésében.
 3. A tűz szél segítségével gyorsan diffundált a szobában.
 4. A diffúziós mechanizmusok közreműködnek a szervezetben a tápanyagok szállításában.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: