Díj szó jelentése

A díj szó jelentése sokféle lehet, de általában egy olyan elismerést jelent, amelyet valaki, vagy egy csoport különleges teljesítményéért kap. Ezen elismerés lehet pénzbeli jutalom, előléptetés, díjazás, vagy akár egy díjátadó ünnepség. A díjaknak sokféle formája van, és sokféle okból adhatók. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a díj szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogy milyen különböző formában és okokból adható.

Lexikológia

A szó díj egy olyan díj, amely a kreatív írásért jár. Az ilyen díjak célja, hogy elismerjék és ösztönözzék a kiváló írókat, akik képesek olyan műveket létrehozni, amelyek elgondolkodtatóak és izgalmasak. A szó díjak általában a szépirodalom, a dráma, a színművészet, a költészet és a színházi szakma területén nyújtanak elismerést. Ezek a díjak általában a költők, írók és színészek számára biztosítanak elismerést és anyagi támogatást. A szó díjak általában a legmagasabb szintű közönség elismerését jelentik, és segítenek elismert szerzőknek a megfelelő szintű elismerés megszerzésében. Ezek a díjak segítenek abban is, hogy a szerzők műveiket hirdetni és terjeszteni tudják, és ezzel segítsék elő a közönség számára elérhető művészeti produkciók elérését.

Etimológia

A díj szó eredete a latin „decir” szóból származik, amelynek jelentése „kimondani”. A „decir” szóból származó „decretum” szó jelentése „határozat”, amelyet a középkori bírák és más hatóságok hoztak. Ezek a határozatok szabályozták, hogy milyen díjakat kell fizetni bizonyos vételárak, büntetések és más kötelezettségek esetén. A „decretum” szóból származó „decretal” szó jelentése pedig „díj”, amelyet a középkori bírák és más hatóságok alkalmaztak. A „decretal” szóból származó „diploma” szó jelentése pedig „díj”, amelyet a középkori bírák és más hatóságok alkalmaztak a büntetések és más kötelezettségek megfizetésére. Így a díj szó eredete a latin „decretum”, „decretal” és „diploma” szavakból származik, amelyeket a középkori bírák és más hatóságok alkalmaztak a büntetések és más kötelezettségek megfizetésére.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „díj” számos különböző jelentést takar a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a „díj” szó a következőket jelenti: „Egy elismerés, amelyet valakinek vagy valaminek odaítélnek, hogy dicsérjék az erőfeszítéseit, a teljesítményét vagy az eredményeit.” A Merriam-Webster szótár szerint a „díj” egy „pénzbeli vagy más jutalom, amelyet valaki vagy valami megérdemel”. A Cambridge English Dictionary szerint a „díj” egy „valamilyen módon elismert jutalom, gyakran pénzbeli, amit valakinek vagy valaminek adnak”. Mindegyik szótár megerősíti, hogy a „díj” egy elismerés vagy jutalom, amelyet valaki vagy valami megkap.

Asszociációk

 • Jutalom.
 • Költség.
 • Díjazás.
 • Elismerés.
 • Ösztönzés.
 • Kompenzáció.
 • Büntetés.
 • Csillag.
 • Medal.

Szinonimák

 1. Elismerés.
 2. Dícséret.
 3. Jutalom.
 4. Ösztönzés.
 5. Ösztönözés.
 6. Befizetés.
 7. Kompenzáció.
 8. Jutalmazás.
 9. Díjazás.
 10. Ajándék.

Példamondatok

 1. A versenyzők küzdöttek az első helyezésért és a vele járó díjért.
 2. A legjobb filmnek járó Oscar-díjat idén a legjobb rendező kapta.
 3. Az irodalmi Nobel-díjat évente egy szerzőnek ítélik meg.
 4. A könyvkiadó a legjobb könyvírónak ad egy díjat.
 5. Az iskolában a legjobb diáknak adnak egy díjat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: