Díjas szó jelentése

A díjak egy különleges elismerést jelentenek, amelyet a teljesítmény, az elért eredmények, az elhivatottság és a jó munka elismerésére adnak. A díjak sokféle formában jelennek meg, és a „díjas” szó jelentése is sokféleképpen értelmezhető. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a díjas szó jelentése, és hogyan használják a különböző szakmákban.

Lexikológia

A szó díjas egy olyan elismerés, amelyet azoknak adnak, akik kiválóan teljesítettek egy szóbeli kommunikációs teljesítményben. A díj olyan személyeknek adományozható, akik kiemelkedő teljesítményt értek el a szóbeli kommunikációban, mint például egy beszéd vagy egy prezentáció. A díj általában egy szóbeli elismerésként jelenik meg, amelyet a szóbeli beszéd, a prezentáció vagy egy másik szóbeli kommunikációs teljesítmény eléréséért kapnak. A díjak több formában jelenhetnek meg, beleértve a jelvényeket, a díjakat és a könyveket. A díj olyan elismerésként is jelenhet meg, amelyet egy szóbeli kommunikációs teljesítményhez kapcsolódó különféle készségekért ítélnek oda.

Etimológia

A díjas szó eredete a latin „dare” szóból származik, amelynek jelentése „adni”. A szó először a 13. században jelent meg, és azóta számos más nyelvben is megjelent. A szó eredetileg azokat a személyeket jelentette, akik valamilyen összegű pénzt adtak elő, hogy nevezetesebbé váljanak. A 15. században a díjat a személyeknek adták, akik valamilyen különleges cselekedetet hajtottak végre, és ez a jelentése ma is érvényben van. Azóta a díjat más dolgokra is adhatják, például elismerés, előmenetel, szolgálat és egyéb érdemek jutalmazására.

Jelentés különböző szótárakban

A díjas szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint egy díjas szó egy olyan szó, amelynek általában sajátos jelentése van, és amelyet egy főnevesítő személy vagy intézmény adományoz. A Cambridge Dictionary szerint egy díjas szó egy olyan szó, amelyet egy személy, egy intézmény vagy egy társadalmi csoport adományoz, és amelynek általában sajátos jelentése van. A Merriam-Webster szerint egy díjas szó egy olyan szó, amelyet egy személy, egy intézmény vagy egy társadalmi csoport adományoz, és amelynek általában sajátos jelentése van. Mindezek alapján megállapítható, hogy a díjas szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban.

Asszociációk

 • Nobel-díj.
 • Oscar-díj.
 • Aranypálma.
 • Emmy-díj.
 • Grammy-díj.
 • Jászai Mari-díj.
 • Kossuth-díj.
 • Béke Nobel-díja.

Szinonimák

 1. Jutalmazott.
 2. Kitüntetett.
 3. Díjazott.
 4. Elismert.
 5. Ösztönzött.
 6. Csillagos.
 7. Jutalom.
 8. Örömös.
 9. Dicsőséges.
 10. Megbecsült.

Példamondatok

 1. A gyerekek nagyon örültek, amikor megtudták, hogy a versenyen díjat nyertek.
 2. A filmfesztiválon a legjobb főszereplő díját a színésznő kapta.
 3. A sakkversenyen a legjobb játékos díját egy aranyérmet kapott.
 4. A versenyzők jutalma egy készpénzdíj volt.
 5. A könyvkiadónak a legjobb könyvéért járó díjat megkapta.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: