Díjazás szó jelentése

A díjazás egy olyan fogalom, amelyet gyakran használnak a munkahelyi környezetben. Azt jelenti, hogy egy személynek, csoportnak vagy szervezetnek elismerést, előnyöket vagy jutalmat adnak, amelyek elősegítik a teljesítményüket. A díjazás különböző formái lehetnek, többek között pénzbeli jutalmak, előnyök, elismerések vagy akár szabadnapok. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a díjazás fogalmát, és részletesen megvizsgáljuk, hogy milyen módon lehet ezt a fogalmat a munkahelyi környezetben alkalmazni.

Lexikológia

A lexikológiai díjazás szó magában foglalja a szó használatával kapcsolatos összes fogalmat. A lexikológiai díjazás szó jelentése a következő: a díjazás olyan elismerés, amelyet valaki egy munkájáért vagy teljesítményéért kap. Ez lehet egy közvetlen anyagi jutalom, egy szimbolikus ajándék, vagy akár egy elismerő szavakból álló elismerés is. Ez az elismerés különböző formákban jelenhet meg, például szóbeli vagy írásbeli díjazás, közösségi elismerés, díjak és kitüntetések formájában. A díjazás szó lexikológiai jelentése tehát az, hogy egy olyan elismerés, amelyet valaki munkájáért vagy teljesítményéért kap, amelynek különböző formái lehetnek.

Etimológia

A szó „díjazás” eredetét a 16. században kell keresni. A szó eredete a latin „dignatio” szóból származik, amely magában foglalja a „tiszteletet”, „méltóságot” és „elismerést”. A „dignatio” szóból származó „díjazás” kifejezés az elismerés, tisztelet és méltóság megnyilvánulásaként használatos. Az elismerés, tisztelet és méltóság megnyilvánulását a díjazás kifejezés jelenti. A „díjazás” szó számos nyelvben megtalálható, például az angolban „award”, a németben „Anerkennung”, a spanyolban „premio” és a francia nyelvben „prix”. Az elismerés, tisztelet és méltóság megnyilvánulását a díjazás szó jelenti, és ez a díjazás szó egyaránt megtalálható a különböző nyelveken.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a díjazás szó jelentése a következő: „a különféle elismerések, dicséretek és jutalmak átadása, amelyeket a kiemelkedő teljesítmény, a szolgálat vagy a kitűnő teljesítmény elismeréseként adnak”. A díjazás lehet bármilyen formája, például pénzbeli jutalom, szabadidő, pályaelőny, előléptetés vagy egyéb előnyök. A díjazás fontos eszköz a motiváció fenntartására és a jó teljesítmény elősegítésére. A díjazás célja az, hogy elismerje a munkavállalók teljesítményét és elősegítse a jövőbeli teljesítményüket.

Asszociációk

A díjazás a munkahelyi teljesítmény elismerésének egyik legfontosabb módja. Azok, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, megérdemlik, hogy díjazásban részesüljenek. Az elismerés egy erős motivációs tényező, amely segíthet a munkavállalóknak abban, hogy továbbra is magas szintű teljesítményt nyújtsanak. A díjazás lehet pénzbeli jutalom, szabadnap, kedvezmények, ajándékok, vagy akár csak egy elismerő szó. Az elismerés megnyilvánulhat a kollégák közötti elismerésben is, amikor egymást díjazzák a kiemelkedő teljesítményért. Az elismerés fontos része a munkahelyi kultúrának, és segítheti a munkavállalók motiváltságát és elkötelezettségét.

Szinonimák

 1. jutalmazás.
 2. elismerés.
 3. honorárium.
 4. ösztönzés.
 5. dicséret.
 6. jutalom.
 7. jóváírás.
 8. kompenzáció.
 9. javadalmazás.
 10. prémium.

Antonímák

A díjazás szó antonimái közé tartozik a büntetés, a szankcionálás és a megtorlás. Büntetésnek nevezzük azt a jogi eszközt, amelyet a bűnelkövetők büntetésére használnak, hogy megakadályozzák őket abban, hogy hasonló cselekményeket kövessenek el. Szankcionálás a büntetés egy másik formája, amelyet arra használnak, hogy megbüntessék egy személy vagy egy csoport viselkedését. Megtorlásnak nevezzük azt a jogi intézkedést, amelyet a bűncselekmények megelőzése érdekében alkalmaznak. Ez az intézkedés arra irányul, hogy megakadályozza a bűnelkövetőket abban, hogy hasonló cselekményeket kövessenek el a jövőben.

Példamondatok

 1. Az iskola díjazta a legjobb tanulókat egy kis ajándékkal.
 2. A munkáltató díjazta a munkavállalókat egy ünnepi vacsorával.
 3. A szülők díjazták a gyermekeiket egy hétvégi utazással.
 4. Az író díjazták a legjobb regényért.
 5. Az üzlet díjazta a vásárlókat egy kedvezményes kuponnal.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: