Dilettantizmus szó jelentése

A dilettantizmus fogalma elsősorban a művészetek területén jelent meg, de ma már sok más területen is használatos. A dilettantizmus szó jelentése a szakmai tudás hiánya, valamint a valamihez való hozzá nem értés. A dilettantizmus egy olyan fogalom, amely sokféle területen megjelenhet, és amelynek jelentése változhat a kontextustól függően. A cikk a dilettantizmus szó jelentését és a kapcsolódó kontextusokat fogja megvizsgálni.

Lexikológia

Dilettantizmus a szó jelentése szerint „amatőr”, amely arra utal, hogy valaki nem rendelkezik az adott területen szerzett szakmai tapasztalattal. Dilettantizmus gyakran azzal jár együtt, hogy az amatőr nem rendelkezik a megfelelő képzettséggel, hogy megértsen és teljes mértékben kihasználja az adott témához kapcsolódó ismereteket. Az amatőr gyakran hibákat követ el, amikor a témával kapcsolatban döntéseket hoz, mivel nem rendelkezik az adott témához szükséges szakmai tudással. A dilettantizmus általában akkor fordul elő, amikor az amatőr túl sok bizalmat fektet a saját képességeibe és a különböző témákhoz kapcsolódó ismereteibe, ami végül rossz döntésekhez vezethet.

Etimológia

A dilettantizmus szó eredete elég bizonytalan. Az egyik lehetséges eredet az olasz dilettare szóból származik, ami azt jelenti, hogy „szeretni, csodálni”. A dilettare szó a reneszánsz korban terjedt el, amikor az emberek szerettek csodálkozni a művészeteken. Az olasz dilettare szó a francia dilettant szóból származik, amelynek jelentése „szerető, szerelmes”. A francia dilettant szó a 19. században terjedt el, és azoknak a művészeknek a leírására használták, akik szerettek művészetekkel foglalkozni, de nem rendelkeztek elég tapasztalattal, hogy profi szinten űzzék őket.

Jelentés különböző szótárakban

A dilettantizmus szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában a következőket jelenti: „egy olyan személy, aki egy bizonyos témáról vagy tevékenységről túl kevés tudással rendelkezik, és így nem képes kompetensen és hatékonyan végezni a munkáját”. A dilettantizmus szótári jelentése továbbá „egy olyan személy, aki nem tudja elérni a kívánt teljesítményt a saját szakterületén, és így nem képes elérni a szükséges szintű sikereket”. Ez a jelentés magában foglalja a dilettantizmus koncepcióját, amely szerint a személyeknek bizonyos mértékű tudással és készségekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy sikeresen végezzék a munkájukat.

Asszociációk

– amatőrizmus, laikus, felszínes, ártalmatlan, kívülálló, közömbösség, tévedés, önkényes, butaság.

Szinonimák

 1. dilettantizmus: laikus, amatőr, kezdő, tapasztalatlan, önképző, önjáró.
 2. Laikus: dilettantizmus, amatőr, kezdő, tapasztalatlan, önképző, önjáró.
 3. Amatőr: dilettantizmus, laikus, kezdő, tapasztalatlan, önképző, önjáró.
 4. Képző: dilettantizmus, laikus, amatőr, kezdő, tapasztalatlan, önképző.
 5. Tapasztalatlan: dilettantizmus, laikus, amatőr, kezdő, önképző, önjáró.
 6. Önképző: dilettantizmus, laikus, amatőr, kezdő, tapasztalatlan, önjáró.
 7. Önjáró: dilettantizmus, laikus, amatőr, kezdő, tapasztalatlan, önképző.

Példamondatok

 1. Az önálló munka helyett a dilettantizmus választása csak a problémák szaporodásához vezet.
 2. Azok a művészek, akik a dilettantizmusra áldozzák az időt, sosem érik el a szakmai elismerést.
 3. A dilettantizmus sokkal könnyebb, mint a szakértelem megszerzése, de a végeredmény sokkal kevésbé fogadható el.
 4. A dilettantizmus csak addig működik, amíg a felhasznált eszközök egyszerűek és könnyen kezelhetőek.
 5. Az igazi sikerhez sokkal több idő és energia szükséges, mint amit a dilettantizmus biztosít.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: