Dinamit szó jelentése

A dinamit egy olyan robbanóanyag, amelyet sokféle célra használnak, beleértve a bányászatot, a kőolajkutatást és a hadműveleteket. A dinamit feltalálójaként Alfred Nobel (1833-1896) ismert, aki elsőként sikerrel alkalmazta azt 1867-ben. A dinamit jelentése és működése között azonban sokféle különbség van. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi is pontosan a dinamit jelentése, és hogyan működik.

Lexikológia

A szó „dinamit” egy robbanóanyagot jelent, amelyet a 19. században találtak fel. Ez egy nitroglicerin-trinitrotoluén keveréke, amely könnyen robban és különböző mértékben erős robbanást okoz. A dinamit robbanásának ereje nagymértékben függ a körülményektől, de általában körülbelül 4-5-ször erősebb, mint a puskapor. A dinamitot a bányászatban, a földmunkákban és a tömegközlekedésben használják, de a hadsereg is felhasználja az ágyúk és a rakéták töltéséhez. A dinamit szó a dinamit feltalálója, Alfred Nobel nevéből származik, aki 1867-ben találta fel. Nobel egy olyan anyagot akart létrehozni, amely nagyobb robbanást okoz, mint a puskapor.

Etimológia

A „dinamit” szó eredete a görög dinamisz szóból ered, ami „erőt” jelent. Az első olyan anyag, amit dinamitnak neveztek, Alfred Nobel által kifejlesztett nitroglicerin volt. Az 1860-as években Nobel kezdte el a nitroglicerin széleskörű használatát, amelyet különböző kövek szétbontására, bányászatban, földmunkában és építkezéseken használtak. Azonban a nitroglicerin egy nagyon bizonytalan anyag volt, mivel könnyen robbanásra képes. Ezért Nobel egy olyan módszert fejlesztett ki, amely megoldotta ezt a problémát. 1867-ben Nobel sikerrel alkalmazta a nitroglicerin-kötőanyagok keverését, ami egy robbanóanyagot hozott létre, amelyet dinamitnak nevezett. A dinamit az egyik leghatékonyabb és leghatékonyabb robbanóanyag lett, amit a mai napig használnak bányászatban, földmunkában, építkezéseken és más ipari felhasználásokban.

Jelentés különböző szótárakban

A dinamit szó jelentése egyaránt eltérő a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a dinamit egy nitroglicerin-alapú robbanóanyag, amelyet 1867-ben találtak fel. A Merriam-Webster szótár szerint a dinamit „egy nitroglicerin-alapú robbanóanyag, amelyet a kőszén, a fák és más anyagok felbontására használnak”. A Cambridge English Dictionary szerint a dinamit egy olyan robbanóanyag, amelyet a kőszén, a fák és más anyagok felbontására és szétroncsolására használnak. A dinamitot eredetileg a bányászatban használták, és ma is széles körben alkalmazzák a kőolajiparban, a mélyfúrásban és a katonai célokra.

Asszociációk

 • robbanás.
 • robbantás.
 • fegyver.
 • tűzijáték.
 • tűzszerészek.
 • detonátor.
 • puskapor.
 • lőszer.

Szinonimák

 1. robbanóanyag.
 2. lőszer.
 3. töltény.
 4. bomba.
 5. gránát.
 6. pokolgép.
 7. szörnyeteg.
 8. plasztik.
 9. gyújtószer.
 10. személyi puska.

Példamondatok

 1. Az osztályteremben a diákok érdeklődve figyelték, ahogy a tanár bemutatta a dinamitot.
 2. A kutatók kísérleteztek azzal, hogy miként lehet a dinamit hatékonyan felhasználni a mélykút-fúrásokhoz.
 3. Az ásatások során az archeológusok egy dinamitlövedéket találtak a régészeti lelet körül.
 4. Az első világháború idején a dinamit robbanásai megrázták a környéket.
 5. A bányászok használták a dinamitot a bányákban, hogy előkészítsék a földet az ásványok kitermeléséhez.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: