Diótörő szó jelentése

A diótörő egy olyan eszköz, amely a diók, mogyorók és egyéb természetes magvak megnyitására szolgál. A diótörők történelmileg fontos szerepet játszottak a diók és más természetes magvak fogyasztásában. A diótörők különböző formákat és méreteket vehetnek fel, és általában különböző anyagokból készülnek. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a diótörő szó jelentését, a diótörők történetét és a diótörők különböző formáit és méreteit.

Lexikológia

A diótörő egy olyan eszköz, amely segít a diók könnyebb megnyitásában. Diótörők lehetnek fémből, műanyagból, faanyagból vagy kerámiából készült, és mindegyiknek más előnyei és hátrányai vannak. A diótörők segítenek a diók megnyitásában, anélkül, hogy komoly sérüléseket okoznának a dióbélnek. A diótörők használatával könnyen elérhető a dióbél, és a diók könnyen előkészíthetőek a főzéshez, sütéshez és más célokra. A diótörők segítségével a diók könnyen és biztonságosan megnyithatók, és a dióbél könnyen eltávolítható a dióhéjból.

Etimológia

A diótörő szó eredete a középkori Európába nyúlik vissza. A középkorban a diótörő egy olyan eszköz volt, amelyet a gazdag emberek használtak, hogy kinyissák a diót, amelyet akkoriban a jólét szimbólumának tekintettek. A diótörő valójában egy kis kalapáccsal készült, amely két háromszög alakú véggel rendelkezett, hogy könnyebben törje a diót. A diótörőt először az ókori Egyiptomban használták, de az európai középkorban is elterjedt. A diótörő szó eredetileg a latin „nux fractura” szóból származik, amely magyarul „dió törését” jelenti.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary szerint a diótörő szó jelentése „egy eszköz, amelyet általában fa, fém vagy műanyagból készítenek, amelyet a diók kinyitásához használnak; egy kis szerszám, amelynek egyik végén egy kis tű van, amelyet a dió kéregének elválasztásához használnak, míg a másik végén egy lapát vagy pálca van, amelyet a dió magjának eltávolításához használnak”. A Collins English Dictionary szerint a diótörő szó jelentése „egy eszköz, amelyet fa, fém vagy műanyagból készítenek, amelyet a diók kinyitásához használnak”. A Thesaurus szerint a diótörő szó jelentése „egy kis eszköz, amelyet a diók kinyitásához használnak”.

Asszociációk

 • mesefigurák.
 • kincsvadászat.
 • labirintus.
 • kristálygömb.
 • kreativitás.
 • ügyesség.
 • ötletesség.
 • logikai játék.
 • megoldások.

Szinonimák

 1. rejtvényfejtő.
 2. kirakós.
 3. megfejtő.
 4. agytevékenység.
 5. logikai játék.
 6. kvíz.
 7. szellemi játék.
 8. fejtörő.

Példamondatok

 1. A gyerekek szeretik a diótörő játékot.
 2. Az ünnepi asztalon mindig van diótörő.
 3. Az anyukám szereti ha a diótörővel játszunk.
 4. A diótörő egy klasszikus játék.
 5. Mindenki imádja a diótörőt.
 6. A diótörő játék nagyon szórakoztató.
 7. Az ünnepi diótörő játék mindenki kedvence.
 8. Az anyukám mindig diótörővel készíti a süteményeket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: