Disszidál szó jelentése

Az elmúlt években egyre gyakrabban halljuk a „disszidál” szót. Az emberek különböző kontextusokban használják, de sokan nem tudják, hogy mi is pontosan ez a fogalom. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a disszidál szó jelentése, és hogyan lehet alkalmazni az életünkben.

Lexikológia

Disszidálás egy olyan fogalom, amelyet a társadalomtudományokban használnak a politikai elkötelezettségek és különböző választások kifejezésére. A disszidálás gyakran azoknak a társadalmi csoportoknak a tagjaival kapcsolatban fordul elő, akik a többségi társadalom szabályai ellen lépnek fel. Az ilyen csoportok általában szószólókat választanak, akik képviselik azokat az értékeket és véleményeket, amelyeket a többség nem oszt. Azok a személyek, akik disszidálnak, általában a saját társadalmuk ellen fordulnak, és más társadalmakba menekülnek, hogy elkerüljék a többségi társadalom által előírt büntetéseket. Disszidálni azonban nem csak a politikai elkötelezettség kifejezésére használható. Az emberek gyakran disszidálnak azért, hogy elkerüljék azokat a vallási, kulturális vagy morális normákat, amelyeket a többségi társadalom által előírt.

Etimológia

A disszidál szó eredete gyökerei az első században, a római jogban találhatók. A disszidál szó eredete a Római Birodalom egyik jogi fogalma, a dissidens, amelyet a római jogban használtak ahhoz, hogy jellemezze azokat, akik nem tisztelik a törvényeket. A dissidens szó a latin dissidens szóból származik, amelynek jelentése „szegül, ellenkezik”. A disszidál szó a 17. században jelent meg, amikor a brit jogászok elkezdték használni a dissidens szót ahhoz, hogy leírják azokat a személyeket, akik ellenezték az ország törvényeit és kívántak elhagyni az országot. A disszidál szó ma még mindig használatos ahhoz, hogy leírja azokat a személyeket, akik kívánják elhagyni az országot bizonyos politikai, vallási vagy más okok miatt.

Jelentés különböző szótárakban

A disszidál szó jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a disszidál szó jelentése „az államközi kapcsolatok megszakításának kifejezése, amelyet a nemzetközi jogban egy állam elismert diplomáciai nyilatkozatokkal nyilvánít ki”. A Merriam-Webster szótár szerint a disszidál szó jelentése „az egyik állam által a másik állam ellen intézett különös diplomáciai lépés, amely lehetővé teszi egy államnak, hogy megszegje a nemzetközi jogot, és megszakítsa az államközi kapcsolatokat”. Az American Heritage Dictionary szerint a disszidál szó jelentése „egy állam által a másik állam ellen intézett különös diplomáciai lépés, amely lehetővé teszi egy államnak, hogy megszegje a nemzetközi jogot, és megszakítsa az államközi kapcsolatokat”.

Asszociációk

 • szórakozás.
 • tánc.
 • buli.
 • ritmus.
 • zene.
 • taps.
 • mozgás.
 • öröm.
 • közösség.

Szinonimák

 1. bírál.
 2. kritizál.
 3. elítél.
 4. szid.
 5. megvet.
 6. lehúz.
 7. megkérdőjelez.
 8. megcáfol.
 9. megbélyegz.
 10. megdorgál.

Példamondatok

 1. A gyerekek nagy örömükben disszidáltak, amikor meghallották, hogy hétvégén strandolni mehetnek.
 2. A koncerten a közönség disszidált, mikor bemutatták a sztár előadót.
 3. Az üzletben a vevők disszidáltak, amikor megtudták, hogy a termék akciós.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: