Diszciplína szó jelentése

A diszciplína szó sokféle értelmezést kaphat, de általában arra utal, hogy valaki követi a szabályokat és elveket, amelyeket egy közösség vagy egy intézmény megállapított. Ez a cikk egy részletesebb megközelítést fog nyújtani a diszciplína fogalmához, bemutatva a szó jelentését és a különböző kontextusokban való alkalmazásának lehetőségeit.

Lexikológia

A diszciplína egy olyan szó, amely a rendszeres, fenntartott cselekvéshez kapcsolódik. A diszciplína egyfajta szabályokat, szokásokat és követelményeket foglal magában, amelyeket meg kell tartani ahhoz, hogy elérje a célját. A diszciplína egy olyan érték, amely segít abban, hogy a gyerekek és felnőttek megfelelően viselkedjenek, és hogy a társadalom rendben maradjon. A diszciplína segít a gyerekeknek megtanulni, hogyan kell helyesen viselkedni és hogyan kell megbirkózni a nehéz helyzetekkel. A diszciplína növeli a szabálykövetést, ami segít a gyerekeknek megtanulni, hogyan kell alkalmazkodni a környezetükhöz.

Etimológia

A szó „diszciplína” eredetileg a latin disciplina szóból származik, ami magában foglalja a tanulás, a tanítás és az oktatás konceptusát. A szó eredeti jelentése „tanítás” vagy „tanulás” volt, és azt jelentette, hogy egy személynek rendszeresen tanulnia és gyakorolnia kell valamit, hogy elérje a célját. A szót először a rómaiak használták, hogy leírják a harcosok kiképzését, és ezt később a katolikus egyház is használta azoknak a szabályoknak a leírására, amelyeket a hívőknek be kellett tartaniuk. A szó eredeti jelentése tehát a tanulás és a gyakorlás volt, és ezt a jelentést ma is használják.

Jelentés különböző szótárakban

A diszciplína szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a diszciplína gyakran használt szó, melynek jelentése „a rendszeresség és következetesség gyakorlását jelenti, amely elősegíti az egyén célja elérését”. A Cambridge English Dictionary szerint a diszciplína „az, hogy valakinek szabályokat kell követnie, hogy elérje a célját, vagy hogy megfeleljen valami követelményeknek”. A Oxford English Dictionary szerint a diszciplína „a tanulás, a rendszeres gyakorlás és a szabályok betartása által elért képesség és magatartás”. Minden szótár egyetért abban, hogy a diszciplína segít elérni a célokat és megfelelni a követelményeknek.

Asszociációk

 • rendszeresség,.
 • fegyelem,.
 • következetesség,.
 • szabályok,.
 • tisztelet,.
 • kitartás,.
 • szigor,.
 • szabadságkorlátozás,.
 • szervezettség,.
 • önfegyelem.

Szinonimák

 1. Szabályok.
 2. Rend.
 3. Fegyelem.
 4. Kötelességtudat.
 5. Megbízhatóság.
 6. Óvatosság.
 7. Szigor.
 8. Diszciplináltság.
 9. Tartás.
 10. Fegyelmezettség.

Példamondatok

 1. Az iskolában a diszciplína elengedhetetlen a tanulás sikeres elvégzéséhez.
 2. A sikeres munkavégzéshez szükséges a diszciplína.
 3. Az edzés diszciplínája meghatározza a teljesítményt.
 4. A diszciplína az élet fontos része.
 5. A diszciplína alapvető fontosságú a szülői nevelésben.
 6. Az egyetemi életben a diszciplína nagyon fontos.
 7. A diszciplína a siker kulcsa.
 8. A diszciplína segít elérni az általunk kitűzött célokat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: