Diszkvalifikál szó jelentése

A diszkvalifikálás egy olyan eljárás, amelyet a szabályok megsértése esetén alkalmaznak. Ez egy fontos fogalom a sportban, ahol a versenyzőket büntetéssel sújthatják, ha nem tiszteletben tartják a szabályokat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a diszkvalifikálás pontosan mit jelent, és mikor alkalmazzák.

Lexikológia

Diszkvalifikálás egy sportban a versenyzők szabálytalan viselkedésének szankciója, amelyet a bírók, a sportág szövetségei vagy a verseny szervezői alkalmaznak. Diszkvalifikálás akkor történik, ha a versenyző szabálytalanul viselkedik, vagy ha a versenyben valamilyen módon visszaél a szabályokkal. Diszkvalifikálás lehet rövid távú vagy hosszú távú, attól függően, hogy a vétel milyen súlyos volt. Rövid távú diszkvalifikálás esetén a versenyzőnek csak az adott versenyen kell kihagynia, míg hosszú távú diszkvalifikálás esetén a versenyzőnek egy teljes szezonban kell kihagynia a versenyt. Diszkvalifikálás esetén a versenyző nemcsak a versenytől, hanem a versenyen elért eredményektől is eltávolítják.

Etimológia

A diszkvalifikál szó eredete a 19. századi Franciaországba nyúlik vissza. A szó első használatát egy 1839-es francia bírósági ítéletben találjuk, melyben a bírók úgy határoztak, hogy egy versenyzőt diszkvalifikálnak a versenyből. Az ítélet szerint a versenyző tisztességtelen magatartást tanúsított, és a bírók úgy döntöttek, hogy nem engedik, hogy a versenyen részt vegyen. A diszkvalifikál szó azóta is használatos a sportban, hogy jelezze a versenyző kizárását a versenyből.

Jelentés különböző szótárakban

A diszkvalifikál szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a diszkvalifikál szó jelentése „valakit nem jogosulttá tenni valamire, amit korábban megtehetett volna”. Az Oxford English Dictionary szerint a diszkvalifikál szó jelentése „a jogosultság megszüntetése, hogy valakit megfosztva az adott jogától vagy lehetőségtől”. A Cambridge Dictionary szerint a diszkvalifikál szó jelentése „valakit megtiltani, hogy valamit tegyen, amit korábban megtehetett volna”.

Asszociációk

 • sport,.
 • verseny,.
 • ügyesség,.
 • kihívás,.
 • bátorság,.
 • eredmény,.
 • kitartás,.
 • szorgalom,.
 • koncentráció.

Szinonimák

 1. Qualify.
 2. Certify.
 3. Endorse.
 4. Accredit.
 5. Validate.
 6. Ratify.
 7. Authorize.
 8. Sanction.
 9. Legitimize.
 10. Approve.

Példamondatok

 1. A versenyzőnek sikerült diszkvalifikálnia a második helyezettet.
 2. A szabályok megsértése miatt a bírók diszkvalifikálták a versenyzőt.
 3. Az eredményhirdetés előtt meg kell vizsgálni, hogy nem történt-e visszaélés, ami diszkvalifikáláshoz vezethet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: