Díszöltözet szó jelentése

A díszöltözet egy olyan öltözet, amit a hagyományok szerint a hölgyek és a urak a különböző ünnepek alkalmával viselnek. A díszöltözet egy különleges, színes és elegáns öltözet, ami használatával a viselője kifejezi a tiszteletét és a szeretetét a hagyományok iránt. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a díszöltözet szó jelentését, a díszöltözet viselésének történelmi hátterét, és megvizsgáljuk, milyen szokások kapcsolódnak a díszöltözethez.

Lexikológia

A szó díszöltözet egy olyan öltözetre utal, amelyet rendesen viselnek bizonyos alkalmakkor. A díszöltözetek általában színek, mint például a fehér, a krém és a sötétkék, illetve fényes anyagokból, mint a selyem, a gyapjú és a pamut, készülnek. A férfiak általában egy öltönyt, egy inget, egy nyakkendőt és egy pár cipőt viselnek, míg a nők egy szoknyát, egy blúzt, egy kabátot és egy kalapot viselnek. A díszöltözetek színe és anyaga a kultúra, az alkalom és az ízlés szerint változhat. Például, a brit díszöltözetek sötétkék öltönyök, fehér ingek és fekete nyakkendők és cipők, míg az amerikai díszöltözetek szürke vagy fekete öltönyök, fehér ingek és sötét színű nyakkendők és cipők. A nők számára a díszöltözetek nagyon változatosak lehetnek, a szoknyák és blúzok színe és anyaga stílusuktól és ízlésüktől függ.

Etimológia

A díszöltözet szó eredete a 17. században kezdődött. A díszöltözet akkoriban a királyok és a felsőbb rétegek által viselt különleges, kivételes öltözetet jelentette. A díszöltözetet szokásosnál extravagánsabb, csillogó és különleges anyagokból készült ruhák alkották, amelyeket a királyok és a felsőbb rétegek különleges alkalmakkor viseltek. A díszöltözet akkoriban a társadalmi pozíciót és a gazdagságot jelképezte. Azóta a díszöltözet szót a különleges alkalmakra, ünnepségekre és ünnepekre viselt, különleges öltözetekre használják.

Jelentés különböző szótárakban

A díszöltözet szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a díszöltözet a „különleges, rendszerint elegáns viselet, amelyet egy személy vagy csoport hivatalos alkalmakra visel”. A Cambridge szótár szerint a díszöltözet „a különleges öltözet, amit valaki hivatalos ünnepségeken vagy más alkalmakkor visel”. A Collins szótár szerint a díszöltözet „a különleges öltözet, amit valaki hivatalos ünnepségeken vagy más alkalmakkor visel, ami elegáns és különbözik az általánosan viselt ruháktól”.

Asszociációk

 • ruha.
 • koktélruha.
 • gálázás.
 • pompa.
 • színek.
 • díszdoboz.
 • csillogás.
 • ünnep.
 • galamblegény.
 • különlegesség.

Szinonimák

 1. díszruha.
 2. ünnepi ruha.
 3. gálaruha.
 4. elegáns ruha.
 5. öltöny.
 6. ballonkabát.
 7. koktélruha.
 8. szmoking.
 9. különleges öltözet.
 10. pompás öltözet.

Példamondatok

 1. Az ünnepségen a menyasszony díszöltözetben vonult fel.
 2. A királyi család minden tagja díszöltözetben állt a trón elé.
 3. A színészek a darabban díszöltözetben léptek fel.
 4. Az ünnepélyes gála alkalmával számos híresség díszöltözetben érkezett.
 5. A farsangi bálban a résztvevők díszöltözetben táncoltak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: