Disztingvál szó jelentése

A disztingvál szó a latin distinguere szóból származik, ami magyarul elkülönítést jelent. A disztingvál szóval általában olyan dolgokat jelölünk, amelyek különbözőek egymástól. A disztingvál szó az egyik leggyakrabban használt szó a tudományban, számos tudományos cikkben és könyvben használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a disztingvál szó jelentését, és különféle kontextusokban való használatát.

Lexikológia

Disztingválás egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy két dolgot, két személyt vagy két eseményt külön-külön kezelünk. Egyik legfontosabb feladata, hogy egy kontextusban megkülönböztessük egymástól az egymástól eltérő dolgokat, személyeket vagy eseményeket. Ennek a folyamatnak az a célja, hogy megértsük, milyen különbségek vannak a különböző dolgok, személyek vagy események között. Disztingválás segít a különböző dolgok, személyek vagy események megértésében és megkülönböztetésében, hogy jobban megértsük őket. Disztingválás segíthet abban is, hogy hatékonyabb döntéseket hozzunk, mivel képesek leszünk különböző dolgokat megkülönböztetni egymástól és ezáltal jobban megérteni őket.

Etimológia

A disztingvál szó eredete sokáig rejtély maradt. Az első feljegyzés a szóról 1620-ban jelent meg, egy könyvben, amelyet Edward Phillips írt. A szó jelentése akkor „különbség” volt, de az eredete továbbra is homályban maradt. Az elmúlt évszázadokban több elmélet is felmerült, amelyek közül egy csoport szerint a szó eredete a francia disconter szóból származik, amelyet „különböztetni” jelent. Mások úgy vélik, hogy a szó a latin distinguo szóból származik, amelyet „különböztetni” jelent. A disztingvál szó ma már széles körben használatos, és jelentése „megkülönböztetni”, „elkülöníteni” és „különbséget tenni” között.

Jelentés különböző szótárakban

A disztingvál szó jelentése néhány szótár szerint különböző. Az Oxford English Dictionary szerint disztingvál szó azt jelenti, hogy „különböző módon megkülönböztetni; különböző módon megkülönböztetni egymástól; megkülönböztetni egymástól”. A Merriam-Webster szótár szerint disztingvál szó azt jelenti, hogy „megkülönböztetni egymástól; megkülönböztetni egymástól a részletek figyelembevételével”. A Cambridge Dictionary szerint disztingvál szó azt jelenti, hogy „különböző módon megkülönböztetni; megkülönböztetni egymástól a részletek figyelembevételével; megkülönböztetni egymást külső jellemzők alapján”.

Asszociációk

 • elkülönítés.
 • megkülönböztetés.
 • különbözőség.
 • megkülönböztető jellemzők.
 • különbség.
 • különlegesség.
 • egyediség.
 • szembetűnő különbségek.

Szinonimák

elkülönít, megkülönböztet, megjelöl, szétválaszt, különböztet, megkülönböztetni, szembeállít, különböztetni, különbséget tenni.

Példamondatok

 1. Az új teszt segít disztingválni az igazi és hamis információkat.
 2. Az új szabályok segítenek disztingválni a megengedett és tilos tevékenységeket.
 3. A jó tanulás segít disztingválni az igazság és a tévedés között.
 4. Az ügyes vezetés segít disztingválni a jó és rossz útvonalakat.
 5. Az éles látás segít disztingválni a jó és a rossz döntéseket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: