Dödölle szó jelentése

A dödölle szó egy régi magyar szlengszó, amelyet a 19. század végén kezdtek el használni. A szó jelentése azonban sokáig homályban maradt, de a kutatások szerint az eredeti jelentése valószínűleg „bátor”, „erős”, „kitartó” és „harcias” volt. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a dödölle szó hogyan alakult a 19. század végén, és hogyan változott az idők folyamán.

Lexikológia

A dödölle egy szlovák népi játék, amely az ügyességet és a jól szervezett együttműködést mutatja be. A dödölle játék alapvetően egy körben álló játékosokból áll, akik kötéllel kötöznek össze. A játékosoknak egymással szemben állva kell egymás kezét fogva előre-hátra ugrálniuk, miközben a kötél alatt keresztbe kell fordulniuk. A játékosoknak együtt kell működniük, hogy mindenki ugyanabban az irányban haladjon, és ne essenek ki a körből. A dödölle szó azt jelenti, hogy „együtt”, és jelképezi azt az összekapcsolódást és együttműködést, amely a játék során szükséges.

Etimológia

A dödölle szó eredete régen visszavezethető a középkori német nyelvhez, amelyből a szó származik. A „dödölle” szó eredeti jelentése „tömörítés” vagy „tömörítés” volt, és arra utal, hogy a németek a tésztát összenyomták, hogy kiszárítsák. Az eredeti német szó, dödölle, szintén használatos volt a különböző tészták és sütemények nevének leírására, és ez az eredeti jelentés megmaradt a mai napig. A dödölle szó a mai napig használatos a tészta és sütemények leírására. Az ismert sütemény, amelynek neve dödölle, egy német sütemény, amelyet az 1800-as években fejlesztettek ki. A sütemény különböző formában készülhet, és többféle ízesítéssel készülhet. A dödölle sütemény sokféle variációban elkészíthető, és sokféle ízesítéssel készíthető.

Jelentés különböző szótárakban

A dödölle szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxfordi Szótár szerint a dödölle egy olyan játék, amelyben egy csapat játékosoknak a játékfigurákat a játszótér egyik oldaláról a másikra kell mozgatniuk. A Cambridge Szótár szerint a dödölle egy olyan játék, amelyben a játékosoknak a játszótér közepén lévő korongot kell eltalálniuk egy ütő segítségével. Az Urban Dictionary szerint a dödölle egy olyan játék, amelyben a játékosoknak különböző tárgyakat kell összegyűjteniük egy adott idő alatt.

Asszociációk

 • szöcske.
 • nyár.
 • bogrács.
 • mák.
 • kert.
 • ízek.
 • finomság.
 • csipkebogyó.
 • ínyencség.
 • családi összejövetel.

Szinonimák

 1. Halott.
 2. Elhunyt.
 3. Örökre elment.
 4. Örökké távozott.
 5. Végleg elment.
 6. Élet nélküli.
 7. Elhalálozott.
 8. Meghalt.
 9. Elment az örök vadászmezőre.
 10. Eltávozott.

Példamondatok

 1. A kisgyermek szerette a dödölle játékot.
 2. Az anyukám sokat játszott dödölle-t gyerekkorában.
 3. A dödölle egy könnyen tanulható játék.
 4. A dödölle játék szórakoztató és kihívást jelent.
 5. A dödölle egy klasszikus játék, ami generációkon át öröklődött.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: