Döglött szó jelentése

A döglött szó sokféle jelentéssel bír, amelyek azonban mind kapcsolódnak a halálhoz. A döglött szót a halál egyik szimbólumaként használják, amelyet gyakran használnak az emberi élet fizikai és érzelmi végének leírására. Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk a döglött szó jelentését és használatát.

Lexikológia

A szó „döglött” egy kifejezés, amely arra utal, hogy egy dolog vagy helyzet meghalt vagy elmúlt. Például, ha valaki azt mondja, hogy egy üzleti vállalkozás „döglött”, azt jelenti, hogy a vállalkozás meghalt, és már nem működik. Az is előfordulhat, hogy egy személyi kapcsolat döglött, ami azt jelenti, hogy a kapcsolat meghalt, és már nem működik. A szó döglött gyakran használják a társadalmi mozgalmakkal, politikai trendekkel és üzleti projektekkel kapcsolatban is, hogy jelezze, hogy egy adott mozgalom, trend vagy projekt meghalt vagy elmúlt.

Etimológia

A szó eredete nagyban függött a középkori Európa nyelvétől, ahol a „döglött” kifejezés gyakran használt szó volt. A szó eredete a latin „decem” szóból származik, ami „tíz” számot jelentett. A latin szóból származik a francia „deche” szó is, ami „halott” származékot jelentett. A francia szóból származik a „döglött” szó, ami azt jelentette, hogy „halott, elhullott”. A „döglött” szó eredete azzal magyarázható, hogy a középkori Európában sok halott embert találtak a vízben, amelyeket hosszú ideig eltemettek, mielőtt elkezdték volna eltemetni. Ez a folyamat olyan hosszú időt vett igénybe, hogy a testek elkezdtek dögleni, mielőtt eltemették volna őket. Ez a döglés a szó eredetét adta.

Jelentés különböző szótárakban

A döglött szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a döglött szó „a halott, elhalt, kimerült, elcsüggedt, kifáradt, lehangolt, vagy élettelen állapotra utaló szó vagy kifejezés”. Az American Heritage Dictionary szerint a döglött szó „a halott, elhalt, kimerült, elcsüggedt, kifáradt, lehangolt, vagy élettelen állapotra utaló szó vagy kifejezés, amelyet gyakran használnak az érzések, a hangulatok vagy az energia hiányára”. A Merriam-Webster szerint a döglött szó „az élettelen, kimerült, elcsüggedt, kifáradt, lehangolt, vagy elhalt állapotra utaló szó vagy kifejezés”. Mindegyik szótár meghatározása arra utal, hogy a döglött szó egy olyan állapotra utal, amelyben a személy, dolog vagy helyzet elveszíti energiáját, mozgékonyságát, életerejét vagy érzelmeit.

Asszociációk

 • kutya.
 • macska.
 • kölyök.
 • szőr.
 • orvos.
 • vakcinázás.
 • féregtelenítés.
 • ápolás.
 • ölelés.
 • sétáltatás.

Szinonimák

 1. kutya.
 2. kölyök.
 3. szuka.
 4. medve.
 5. kan.
 6. alom.
 7. alomállat.
 8. szalonna.
 9. mopsz.
 10. juhászkutya.

Példamondatok

 1. Az új házaspár szeretne egy döglött kutyát vásárolni.
 2. A közelben élő tanyán sok döglött juhot láttam.
 3. Az állatkertben döglött teknősöket is láthatsz.
 4. A szomszéd kertjében egy döglött nyúl pihent az árnyékban.
 5. Az állatmenhelyen sok döglött macskát láttam.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: