Dohányzik szó jelentése

A dohányzás egy olyan tevékenység, amely már évszázadok óta létezik. A dohányzás sokféle módon megnyilvánulhat, és a dohányzás szó jelentése is sokféleképpen értelmezhető. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy miként értelmezhető a dohányzás szó, és megnézzük, hogyan befolyásolja az emberek életét.

Lexikológia

Dohányzik olyan kifejezés, amelyet a dohányzásra használnak. A dohányzás egy olyan szokás, amelyben a dohányosok a dohány termékeit, mint például a cigarettát, a pipát vagy a cigarettát, füstölik. A dohányzás elterjedt szokás, amelyet sok országban élő emberek végeznek. A dohányzás általában a dohányosok egészségére és közérzetére is káros hatással van. A dohányzás okozhat számos komoly egészségügyi problémát, beleértve a tüdőrákot, a szívbetegségeket, a magas vérnyomást és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget.

Etimológia

A dohányzás eredete még messzebbre nyúlik vissza, mint azt sokan gondolnák. A szó eredete a török nyelvből származik, ahol „dokmek” a dohányzást jelenti. Az első nyomok a dohányzásra az ókori Egyiptomból származnak, ahol az emberek már az ókorban is használták a dohányt, hogy megvédjék magukat a szörnyű betegségektől. A dohányzás még a római korban is népszerű volt, amikor a rómaiak számos módon használták a dohányt, beleértve a köhögés, a rekedtség, a fejfájás és más betegségek kezelésére. A dohányzás a középkorban is népszerű volt, és sok országban a közösségek dohányztak a szertartásokon, hogy szimbolizálják az együttérzést és a békét.

Jelentés különböző szótárakban

A dohányzás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a dohányzás a „rövid időre füstölő eszközök segítségével történő füstölés”. A Merriam-Webster szótár szerint a dohányzás a „füstölő eszközök segítségével történő füstölés, amelyet általában a szórakozás vagy a relaxáció céljából végeznek”. A Cambridge Dictionary szerint a dohányzás a „füstölő eszközök segítségével történő füstölés, amelyet általában a szórakozás vagy a relaxáció céljából végeznek, és amely a tüdő- és szívbetegségek kockázatával jár”.

Asszociációk

 • cigaretta.
 • dohányos.
 • pasztilla.
 • szívbetegség.
 • rák.
 • büdös.
 • tüdőrák.
 • égő csikket.
 • mérgező.
 • kátrány.

Szinonimák

 1. Dohányozik.
 2. Szivarozik.
 3. Pipázik.
 4. Rágyújt.
 5. Füstöl.
 6. Rakétaolajozik.
 7. Szívat.
 8. Pöfékel.

Példamondatok

 1. A barátaim mindannyian megdöbbennek, amikor megtudják, hogy én dohányzom.
 2. Az orvosom figyelmeztetett, hogy abbahagynom kell a dohányzást, ha egészséges akarok maradni.
 3. A dohányzás egészségügyi kockázatai miatt sok helyen megtiltották a dohányzást.
 4. Az utcán sétálva számos dohányos látni, akik káros füstöt terjesztenek.
 5. A dohányzás olyan rossz szokás, amelyet mindenki el kell hagynia, ha egészséges életmódot akar élni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: