Dohosság szó jelentése

A dohosság egy olyan szó, amely az emberi viselkedésre és kommunikációra vonatkozik. A dohosság olyan magatartás, amely határozottan elutasítja, vagy elutasítóan viselkedik mások iránt, akikkel kommunikál. A dohosság számos formában jelenik meg, és számos módon befolyásolhatja az emberek közötti kapcsolatokat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a dohosság szó jelentését, és különböző formáit, valamint a kapcsolatokra gyakorolt hatásait.

Lexikológia

Dohosság a személyiség egyik jellegzetes tulajdonsága, amelyet általában a túlzott önzés, a személyes hatalom iránti vágy, a másokkal szembeni túlzott igény és a manipuláció jellemez. A dohosság olyan viselkedésforma, amelyet a személyiség egyik legfontosabb jellemzőjeként definiálnak. A dohosság lehet konkrétan kimutatható viselkedésforma, amelyek magukban foglalják a túlzott önzést, a másokkal szembeni túlzott igényeket és a manipulációt. A dohosság továbbá magában foglalhatja a másokkal szembeni túlzott szigorúságot, a másokkal szembeni túlzott követeléseket és a másokkal szembeni túlzott kontrollt. A dohosság egy olyan viselkedésforma, amelyet a manipulációval kapcsolatosan használnak, amikor a személy kihasználja a másokat a saját céljai eléréséhez. A dohosság tehát olyan viselkedésforma, amelyet a túlzott önzés, a túlzott igények, a manipuláció és a másokkal szembeni túlzott szigorúság jellemez.

Etimológia

A „dohosság” szó eredete a szláv nyelvekben található. A szláv nyelv egyik alapszava a „doh” (vagy „dohó”), ami „fáradtság” jelentéssel bír. A szót először a 17. században használták, amikor a szláv nyelveket tanulmányozták. A szláv nyelvben „dohosság” kifejezéssel jelölték a fáradtságot, amelyet a test által érzékelt fizikai terhelés okoz. A kifejezés azóta számos nyelvre átment, és mára már a magyarban is használatos.

Jelentés különböző szótárakban

A dohosság szó jelentését számos szótárban megtaláljuk. A Merriam-Webster szótárban a dohosság jelentése „az a tulajdonság, amelynek köszönhetően valami vagy valaki könnyen megművelhető, félreérthetetlen és áttekinthető”. A Cambridge Dictionary szótárban a dohosság jelentése „az a tulajdonság, amelynek köszönhetően valami rendszerint érthető és követhető”. A Wikipédia szócikkben a dohosság jelentése „az a tulajdonság, amelynek köszönhetően valami szabályos, egyszerű és logikus”. Az Oxford Dictionary szótárban a dohosság jelentése „az a tulajdonság, amelynek köszönhetően valami rendszerint érthető és követhető”.

Asszociációk

 • erő.
 • kitartás.
 • türelem.
 • állhatatosság.
 • szilárdság.
 • megbízhatóság.
 • szorgalom.
 • fegyelem.
 • elszántság.

Szinonimák

 1. Magasság.
 2. Magasodás.
 3. Magasságban.
 4. Felsőbbrendűség.
 5. Feljebbvalóság.
 6. Magas rang.
 7. Felsőbbség.
 8. Kiemelkedés.
 9. Magasztosság.
 10. Felemelkedés.

Példamondatok

 1. A dohosság kulcsfontosságú a sikerhez.
 2. A dohosság segít abban, hogy jobb döntéseket hozzunk.
 3. A dohosság jelentősen javítja a teljesítményt.
 4. A dohosság fontos tényező az eredmények elérésében.
 5. A dohosság növeli az önbecsülést és a magabiztosságot.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: