Dölyfös szó jelentése

A dölyfös szó sokféle jelentése lehet. A modern használatban a dölyfös szó gyakran arra utal, hogy valaki büszke, magabiztos és magabiztosan viselkedik. Ugyanakkor a dölyfös szó eredetileg a középkori latinból származik, és azt jelentette, hogy „hatalmas”, „erős” vagy „végtelen”. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk a dölyfös szó jelentését, történetét és használatát.

Lexikológia

A dölyf lexikológiai meghatározása azt jelenti, hogy az a személy, aki dölyfös, önteltséget, magabiztosságot, bátorságot, szemtelenséget és erős személyes véleményt közvetít. A dölyfös személyek szeretik kihangsúlyozni a saját értékeiket és személyes előnyeiket, és hajlamosak megkülönböztetni magukat másoktól. A dölyfös személyek szeretik magukat, és nem félnek kiállni a saját nézeteik mellett. A dölyfös személyek gyakran szeretik felhívni a figyelmet magukra, és szeretik, ha sok figyelem övezi őket. A dölyfös személyek nagyra értékelik a sikerüket és törekszenek arra, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.

Etimológia

A „dölyfös” szó etimológiája a német szó „dünkel” szóból származik, ami magában foglalja az „arrogáns, magabiztos” jelentést. A kifejezés a 18. században született, és a korai 19. században vált nagy népszerűségre. Eredetileg a „dünkel” szó a középkori németben használatos volt, de a kifejezés számos európai nyelvben is felbukkan, köztük olaszul, hollandul, franciaul és spanyolul. A „dünkel” szó közvetlenül a latin „dignitas” szóból származik, ami magában foglalja az „erős, magas rangú” jelentést. A kifejezés a középkor óta használatos, és a mai napig gyakran használják önmagában, vagy kifejezésekben, mint például a „dünkelhafte” kifejezés, ami magában foglalja az „arrogáns, magabiztos” jelentést.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary szerint a dölyf szó jelentése „önteltség, önbecsülés vagy önimádat, amelyet bizonyos személyek megengednek maguknak”. A Cambridge Dictionary szerint a dölyf „túlzott önteltség, önbecsülés vagy önimádat, amelyet bizonyos személyek megengednek maguknak”. Az Urban Dictionary szerint a dölyf „azt jelenti, hogy valaki túlságosan magabiztos, önteltséges és önimádó”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a dölyf „túlzott önteltség, önbecsülés vagy önimádat, amelyet bizonyos személyek megengednek maguknak”.

Asszociációk

Az emberek számára a „dölyfös” szóval kapcsolatban gyakran előkerülő asszociáció az önbizalom, a bátorság és a vezetői képességek. Az emberek, akik dölyföseknek gondolják magukat, általában képesek önmagukért állni, és nem félnek kiállni a saját álláspontjuk mellett. Dölyfös emberek általában magabiztosak és önbizalommal teliek, és képesek a vezetői pozícióban lenni. Ez azt jelenti, hogy ők képesek döntéseket hozni, és képesek vezetni másokat. Dölyfös emberek képesek meghallgatni mások véleményét és figyelembe venni azokat, de végül is az ő döntésük a végső döntés.

Szinonimák

arrogáns, felsőbbrendű, magabiztos, sugalló, dicsekvő, tündöklő, pompás, tömör.

Antonímák

Dölyfös szó antonimái közé tartozik a szerény, a bátortalan, a tisztelettudó, a megfontolt, a szerénytelen, a félénk, a bátorságtalan és a tiszteletlen. Ezek a szavak egymással ellentétes jelentéssel bírnak, és a dölyfös szó antonimái lehetnek. A szerény szó azt jelenti, hogy valaki nem túlzottan magabiztos, és nem vállalja fel a vezetőséget vagy a felelősséget; a bátortalan szó azt jelenti, hogy valaki képtelen előállni egy kihívással vagy kockázattal szemben; a tisztelettudó szó azt jelenti, hogy valaki megfelelő tiszteletet mutat mások iránt; a megfontolt szó azt jelenti, hogy valaki alaposan mérlegeli a lehetőségeket; a szerénytelen szó azt jelenti, hogy valaki túl kockázatosan viselkedik; a félénk szó azt jelenti, hogy valaki nem mer kimutatni magabiztosságot; a bátorságtalan szó azt jelenti, hogy valaki képtelen előállni egy kihívással vagy kockázattal szemben; és a tiszteletlen szó azt jelenti, hogy valaki nem tiszteletet mutat mások iránt.

Példamondatok

  1. Az új vezető nagyon dölyfös volt, és mindenki tiszteletben tartotta.
  2. A dölyfös megjelenésével könnyen megnyerte az emberek tetszését.
  3. A dölyfös viselkedéssel sokat nyerni lehet egy üzleti megbeszélésen.
  4. A dölyfös nyelvezet mindig előnyös a személyes interakcióban.
  5. A dölyfös megjelenés sokat segíthet abban, hogy egy pozíciót elnyerjünk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: