Domborodás szó jelentése

A domborodás szó jelentése közismert, de sokan nem tudják, hogy milyen sokféle módon használják ezt a fogalmat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan használják a domborodást a tudományban, az iparban és az építészetben. Megnézzük, hogyan különböznek a domborodások, és megtudjuk, hogyan lehet őket méretezni és mérni. Végül megvizsgáljuk, hogy miként használhatók a domborodások a gyakorlati alkalmazásokban.

Lexikológia

A domborodás lexikológiája olyan tudomány, amely az emberi nyelv használatát és annak történetét tanulmányozza. Ez a tudomány magában foglalja a szavak, a kifejezések és a mondatok jelentésének és eredetének tanulmányozását. A lexikográfia fogalma nagyjából abban az értelemben használatos, hogy a nyelvészek és a nyelvészeti kutatók komolyan foglalkoznak azzal, hogy megértsék, hogyan használják a szavakat és kifejezéseket a beszélők. A lexikográfiai tanulmányok segítenek megérteni, hogy a szavak és kifejezések milyen kontextusban használatosak, és milyen jelentésük van. A lexikológiai tanulmányok segítenek megérteni, hogy a nyelv hogyan fejlődik és változik a különböző kultúrákban és időkben.

Etimológia

A szó „domborodás” egy latin szóból, „dum”-ból származik, ami magában foglalja a „magas” jelentését. A „bor” rész a szóból a „kiterjedés” jelentését hordozza, így együtt a „dum” és a „bor” szavak összetétele a „domborodás” szót jelenti. A szó első ismert felhasználása a 16. században történt, amikor a latin „dum” és „bor” szavakat összetették. Azóta a szó széles körben használatos a földrajzi kifejezésekben, például a „domború föld” vagy a „domborodó hegy” kifejezésekben. Ugyanígy a „domborodás” szó használható a különböző tárgyak szögletes vagy gömbölyű felületének leírására is.

Jelentés különböző szótárakban

A domborodás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a domborodás „valamilyen tárgy, például felület vagy vonal kiemelkedése vagy kiemelkedő része, amely a környező területnél magasabb”. A Merriam-Webster szerint a domborodás „egy magasabb rész, amelyet a környezetében lévő terület alacsonyabb”. A Cambridge Dictionary szerint a domborodás „valamilyen tárgy, például felület vagy vonal kiemelkedése, amely a környező területnél magasabb”. A Collins Dictionary szerint a domborodás „valamilyen tárgy, például felület vagy vonal kiemelkedése, amely a környező területnél magasabb”.

Asszociációk

A domborodás szó sokféle asszociációt vált ki az emberekben. Az egyik leggyakoribb asszociáció a természet. Az emberek gyakran asszociálják a domborodást a hullámokkal, habokkal, dombokkal és hegyekkel, amelyek a természetben találhatók. A domborodás szó sok más pozitív asszociációt is vált ki az emberekben, például a szabadságot, a kalandot és a bátorságot. A domborodás szó sokféle kreatív alkotáshoz is kapcsolódik, például építészeti és képzőművészeti formákhoz. A domborodás szó sokféle szimbolikus jelentéssel is rendelkezik, például a domborodás jelképezi a felfelé haladást, a szabadságot és a bátorságot.

Szinonimák

Üdvözlés, köszöntés, üdvözlet, szalutálás, köszöntöm, üdvözöl, köszönti, megkoszorúz, üdvözölni, üdvözülni, köszönti.

Antonímák

Az „domborodás” szónak néhány antonimája van, amelyek segíthetnek megérteni a szó jelentését. Egyik antonimája a „bevésés”, amely a domborítás ellentéte. „Bevésés” olyan művészeti eljárás, amely során egy sík felületbe vésik be valamilyen formát, mint például egy szöveg vagy egy kép. Másik antonimája a „levágás”, amely a domborítástól eltérően egy mélyebb karcolás. Ez a művészeti eljárás olyan felületet hoz létre, amelyet később be lehet festeni vagy be lehet vésni. Végül, az „egyenetlenség” is antonimája a „domborodás” szónak. Az „egyenetlenség” olyan felület, amelynek felülete nem egyenletes, hanem számos kisebb domborulat vagy egyenetlenség található rajta.

Példamondatok

  1. A király domborodó képével a kastély falán tündökölt.
  2. A domborodó bőröndre függesztették a címkét.
  3. A kupola domborodásai tökéletesen illeszkedtek a középkori épület stílusához.
  4. A szobor domborodó vonalai a művész kifinomult stílusát tükrözték.
  5. A domborodó medál a hősök hősiességét szimbolizálta.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: