Domborulat szó jelentése

A domborulat szó sokféle jelentéssel bír, amelyeket a kultúrák és a tudományok szerte a világon használnak. A domborulat szó eredetileg a középkori latinból származik, és a „völgy” jelentéssel is rendelkezik. A domborulat szó manapság a földrajzban, a biológiában, a geológiában, az építészetben, a közlekedésben és más tudományos és kulturális területeken is használatos. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a domborulat szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használják ezt a szót a fent említett területeken.

Lexikológia

A szó domborulat, vagy szótagolás, a szavak, mondatok és mondatok részeinek hangsúlyozását jelenti. A szó domborulatával meg tudjuk határozni a mondatok hangsúlypontját, ami segít a beszéd egyértelműbbé és érthetőbbé tételében. A szó domborulatának két fő formája van: az egyik a szóközök használata, a másik pedig a hangok hangsúlyozása. A szóközök használatával a mondatok szavai külön-külön hangsúlyozhatók, és így egyértelműbbé válik a beszéd. A hangok hangsúlyozásával jelölhető meg, hogy mely szavak fontosabbak, és melyek kevésbé fontosak. Például, ha valaki azt mondja: „A kutyám szeret utazni”, a „kutyám” szót hangsúlyozva mondja, ez jelzi, hogy ez a szó fontosabb, mint a többi. A szó domborulatának ismerete nagyon hasznos lehet a beszéd kifejezőbbé tételében.

Etimológia

A „domborulat” szó eredete régóta rejtélyes maradt. A legrégebbi írásos említés a szláv nyelvben található, ahol a „domborulat” szót a „dumor” szóval azonosították. A szláv „dumor” szó azt jelenti, hogy „felhős”. Ez azt sugallja, hogy a „domborulat” szó eredete valamilyen módon kapcsolatban állhat a felhőkkel. Bár ez a kapcsolat nem világos, az eredeti jelentés szerint a „domborulat” szó valószínűleg a felhős égboltra utalt.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „domborulat” a Webster’s Dictionary szerint, „egyfajta felszín, amely kiemelkedik a környező területekhez képest, és amely általában a különböző felszínek közötti átmeneteket jelöli.” A Cambridge Dictionary szerint a domborulat „egy hely, ahol a felszín egy kicsit jobban kiemelkedik, mint a körülötte lévő terület”. A Merriam-Webster szótár szerint a domborulat „egy hegyes, magasabb terület, amely a környező területekhez képest kiemelkedik”. A Collins Dictionary szerint a domborulat „egy magasabb terület, amely a környező területekhez képest kiemelkedik”.

Asszociációk

 • Élénk színű.
 • Kör alakú.
 • Geometrikus.
 • Kontrasztos.
 • Tükröződés.
 • Fényes.

Szinonimák

 1. Kör alakú.
 2. Gömbölyű.
 3. Körökben.
 4. Kerek.
 5. Körbefut.
 6. Körbefon.
 7. Körbeforr.
 8. Kört alkot.
 9. Kört rajzol.
 10. Körtökben.

Példamondatok

at írni.

 • A színes domborulatok a falon csodálatos látványt nyújtottak.
 • A domborulatok a tárgyakon nagyon érdekesek voltak.
 • A domborulatok a földön szépen kiemelték a táj szépségét.
 • A domborulatok az alakzatokon színesen ragyogtak.
 • A domborulatok a felületén érdekes szöveteket alkottak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: