Dömping szó jelentése

A dömping szó sokféle értelmezést kaphat, de egyik legáltalánosabb jelentése a piaci verseny torzítása. Az elmúlt évtizedekben, a világ számos országában a dömping kifejezés egyre nagyobb figyelmet kapott. A cikk bemutatja a dömping szó jelentését és megvizsgálja, hogy milyen hatással van a piacokra, valamint hogy milyen törvények állnak rendelkezésre a dömping elleni védelem érdekében.

Lexikológia

Dömping lexikológiája a következőt jelenti: egy országban történő exportálás, amelyben a külföldi piacra kerülő termékek ára alacsonyabb, mint az országban történő belföldi eladás ára. Ez a jelenség gyakran tapasztalható akkor, amikor egy ország az alacsonyabb árfekvésű országokkal szemben versenyelőnyt kíván biztosítani. A dömping megakadályozza az egyenlő versenyhelyzet kialakítását, és ezáltal torzulhatnak a kereskedelmi viszonyok is. A dömping szót gyakran használják a versenyképesség növelésére irányuló, szabályozatlan külföldi tőke és technológia beáramlására is.

Etimológia

„Dömping” szó eredete a 16. században vezethető vissza, amikor a szó először megjelent a nyelvben. A szó eredeti értelme az volt, hogy „egy löketet adni valaminek, hogy leejtse magát”. Aztán a 19. században a szó új értelmet nyert, ami a „túlzott árképzést” jelentette. A szó ekkor kezdett el kapcsolódni a kereskedelemben használt kifejezéshez, amit aztán a 20. században már széles körben használtak. A dömping szó a mai napig a túlzott árképzéssel kapcsolatos kifejezésként használatos.

Jelentés különböző szótárakban

A dömping szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford Szótár szerint a dömping egy olyan gyakorlat, amelyben a kereskedők olcsón eladnak termékeket, hogy elnyomják a konkurenciát. Az American Heritage Szótár szerint a dömping egy olyan gyakorlat, amelyben egy ország külföldi piacokra exportál olcsón, hogy elnyomja a helyi konkurenciát. Az Urban Dictionary szerint a dömping egy olyan gyakorlat, amelyben egy vállalat olcsón eladja termékeit, hogy elnyomja a versenytársakat.

Asszociációk

„Dömping” szó sokakban különböző asszociációkat kelt. Egyesek számára ez a szó a külföldi áruk túl olcsó áron történő behozatalát jelenti, ami a hazai iparosítás káros hatásainak egyike. Mások számára a dömping jelenti a túlzott árleszállításokat, melyek a vásárlók számára előnyös árakat jelentenek, de a termelőket nem feltétlenül. A dömping szó sokak számára a versenyképesség elvesztését is jelentheti, mivel a külföldi termékek olcsóbbak lehetnek, mint a helyi termékek. Azonban a dömping sok más pozitív asszociációval is rendelkezik, mint például az, hogy a vásárlók számára kedvezőbb árakat és jobb minőséget biztosít.

Szinonimák

 1. Adokázás.
 2. Árleszállítás.
 3. Árcsökkentés.
 4. Értékesítési akció.
 5. Engedmény.
 6. Kedvezmény.
 7. Költségcsökkentés.
 8. Olcsóbbítás.
 9. Árverseny.
 10. Subvenció.

Antonímák

A dömping szó antonimái közé tartozik a piaci egyenlőség, a versenyképesség, a tisztességes kereskedelem, a szabályozott árazás és a tisztességes kereskedelem. Ezek az antonimák a dömping szó ellentétei, amelyek azt jelentik, hogy a kereskedők tisztességesen kereskednek, és nem igyekeznek túlárazott áron eladni a termékeiket. Ezek az antonimák azt is jelentik, hogy a kereskedőknek szabályozott árazási szabályokat kell követniük, amelyek lehetővé teszik, hogy a termékek között egyenlő versenyhelyzet alakuljon ki. A piaci egyenlőség azt jelenti, hogy a kereskedőknek egyenlő esélyt kell biztosítaniuk a termékeik eladásához, és nem szabad az árakat túlzott mértékben befolyásolniuk. A versenyképesség azt jelenti, hogy a kereskedőknek megfelelő minőségű termékeket kell előállítaniuk, amelyek versenyképes áron kerülnek forgalomba. A tisztességes kereskedelem azt jelenti, hogy a kereskedőknek tisztességes árakon kell eladniuk a termékeiket, és nem szabad átveréssel vagy más tisztességtelen módszerekkel eladniuk őket.

Példamondatok

 1. Az autógyártók többszörös dömping miatt veszélyeztetik a helyi autóiparokat.
 2. Az importált áruk dömping miatt olcsóbbak, mint a helyi termékek.
 3. Az országoknak meg kell akadályozniuk a dömpinget, hogy megvédjék a saját iparukat.
 4. A dömping miatt a vállalatoknak kisebb nyereségre van szükségük.
 5. A dömping súlyosan károsítja a helyi iparokat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: