Döntőbíróság szó jelentése

A döntőbíróság szó jelentése egy olyan bírói testület, amelyet a törvények szerint neveznek ki azoknak az ügyeknek a megoldására, amelyeknek nincs egyértelmű és közvetlen megoldása. A döntőbíróságok az ügyeket átfogóan és alaposan megvizsgálják, és az ügyekben megfogalmazott kérdésekre adott válaszok alapján hoznak döntést. A cikk részletesen ismerteti a döntőbíróságok szerepét és jelentését.

Lexikológia

A szó döntőbíróság egy olyan bíróságot jelent, amelynek a feladata a bíróságok közötti vitákban elfoglalt álláspontok meghatározása. Az ilyen bíróságok gyakran alkalmaznak egy úgynevezett „döntőbírói eljárást” a vitás kérdések megoldására. Ebben a folyamatban a döntőbíróság a bíróságok által elfoglalt álláspontokat és az ügyeket ismerő szakértői véleményeket figyelembe véve hozza meg a végső döntését. A döntőbíróságok gyakran azért jönnek létre, hogy egy egységes szabályrendszert hozzanak létre a különböző bíróságok között, hogy megakadályozzák a konfliktusokat és az egymással ellentétes döntéseket.

Etimológia

A döntőbíróság szó eredete a 14. században nyúlik vissza, ahol az angol törvényekben először használták. A szó először a „Court of Deemer” kifejezést jelentette, amely a latin „deemere” szóból származik, ami „meghatározni” jelent. A „Court of Deemer” a királyi bíróságok egyik fajtája volt, amely az ügyek végleges döntések meghozatalára volt hivatott. A „Court of Deemer” bírái a királyi bíróságon ültek, és a döntéseiket a királyi törvények alapján hozták meg. Az angol jogrendszerben a bírák a döntéseiket a jogszabályok alapján hozták meg, de a „Court of Deemer” bírái a királyi törvények alapján hozták meg a döntéseiket. A 14. században ez a fajta bíróság nagy hatással volt az angol jogrendszerre.

Jelentés különböző szótárakban

A döntőbíróság szó jelentése a legtöbb szótárban a következő: „Egy bíróság, amelynek a döntése végleges és kötelező érvényű, és amely az elsőfokú bíróság által meghozott döntést újra megvizsgálja”. A döntőbíróság a bíróságok legmagasabb szintje, amelyet a kormányzat hoz létre. A döntőbíróságok általában kisebb, öt tagból álló bírói testületekből állnak, akik általában különböző jogterületeken szerzett tapasztalataikkal rendelkeznek. A döntőbíróságok általában az ország legfelsőbb bíróságait alkotják, és általában a legmagasabb szintű bírói határozatokat hozzák.

Asszociációk

 • Bíróság.
 • Jog.
 • Igazságszolgáltatás.
 • Ítélet.
 • Tárgyalás.
 • Tanács.
 • Végzés.
 • Bizonyítékok.
 • Jogerős ítélet.
 • Per.

Szinonimák

 1. Legfelsőbb Bíróság.
 2. Legfelsőbb Törvényszék.
 3. Legfőbb Bíróság.
 4. Legfőbb Törvényszék.
 5. Legfőbb Táblabíróság.
 6. Különleges Bíróság.
 7. Különleges Törvényszék.
 8. Legfelsőbb Ítélőtábla.
 9. Legfőbb Ítélőtábla.
 10. Legfelsőbb Felsőbíróság.

Példamondatok

 1. Az ügyet a döntőbíróság véglegesen eldöntötte.
 2. A döntőbíróság elé terjesztették a fellebbezést.
 3. A döntőbíróság álláspontját tiszteletben kell tartani.
 4. A döntőbíróság döntése meghozataláig mindenki vár.
 5. A döntőbíróság döntését követnie kell minden résztvevőnek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: