Drágít szó jelentése

A „drágít” szó jelentése egy olyan fogalom, amely gyakran használatos a pénzügyi és a gazdasági területeken. A szó jelentése azt jelenti, hogy a termék, szolgáltatás vagy valuta ára emelkedik, és ezáltal magasabb áron lesz elérhető. A drágítás egy fontos fogalom, amelyet érdemes megérteni, mivel számos pénzügyi döntés előtt fontos szerepet játszik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a drágítás és hogyan hat a gazdaságra.

Lexikológia

Drágítás azt jelenti, hogy a termék vagy szolgáltatás ára emelkedik. Drágítás azt is jelenti, hogy a termék vagy szolgáltatás ára magasabb lesz, mint korábban. Drágítás gyakran előfordul akkor, amikor az árbevétel nem elegendő ahhoz, hogy megfeleljen a céloknak. Az ár emelkedését gyakran okozhatják a költségek emelkedése, a piaci környezet változása, a változó pénzügyi környezet, a változó kereslet és az árak versenyképességének növelése. Az ár drágítása kockázatokkal jár, mivel az áremelkedés csökkentheti a vevői keresletet, és ezáltal csökkenti a bevételt. Az ár drágításának meg kell felelnie a céloknak, és költséghatékonynak kell lennie.

Etimológia

A „drágít” szó eredete a 14. században kezdődött, amikor a köznyelvben használták a „dregen” szót, amelynek jelentése „meghámozni, megszabadulni”. A szó eredetileg azzal a szándékkal jelent meg, hogy jelölje az áruk drágulását. Azóta a szó sokféle módon használták, például a „drágítás” szóval, amelyet akkor használtak, amikor a pénznemeket drágították. A „drágít” szó használata azonban a 19. században terjedt el igazán, amikor az áruk árának emelését jelentette. Ez a szó ma is használatos, és számos pénzügyi kifejezést is tartalmaz, mint például a „drágítás” és a „drágulás”.

Jelentés különböző szótárakban

A drágítás szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a drágítás „az árak vagy a költségek emelkedése, amely a piaci árak emelkedését eredményezi”. A Merriam-Webster szótár szerint a drágítás „a piaci árak emelkedése, amelyet a kereslet vagy a kínálat vagy mindkettő emelkedése okoz”. A Cambridge English Dictionary szerint a drágítás „az árak folyamatos emelkedése, amelyet a növekvő kereslet okoz”. Mindegyik szótár megjegyzi, hogy a drágítás a gazdaságban szokásos jelenség.

Asszociációk

 • költségek növelése.
 • érték növelése.
 • luxus.
 • kincs.
 • értékesítés.
 • ár emelés.
 • méregdrága.

Szinonimák

 1. Költséges.
 2. Értékes.
 3. Drága.
 4. Költekező.
 5. Olcsótlannak.
 6. Magas árú.
 7. Megfizethetetlen.
 8. Pénzigényes.
 9. Költségos.
 10. Kedvezőtlen.

Példamondatok

 1. Az új autó drágított a vevő számára.
 2. Az ingatlanárak drágításának köszönhetően, a lakás vásárlása egyre nehezebb.
 3. Az üzemanyagok felára drágítja a közlekedési költségeket.
 4. Az áfa-emelés drágítja a vásárolt termékeket.
 5. A devizaárfolyam változásai drágítják a külföldi utazásokat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: