Drágulás szó jelentése

A drágulás egy olyan folyamat, amelyben a termékek és szolgáltatások árai emelkednek. A drágulás akkor következik be, amikor az árak túl magasak lesznek ahhoz, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlyban maradjon. A drágulás jelentése az, hogy a termékek és szolgáltatások árai magasabbak lesznek, mint amikor azok először megjelentek a piacokon. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a drágulás fogalmát, és megnézzük, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a drágulást.

Lexikológia

A drágulás lexikológiáját a szó maga is jelzi. A drágulás szó a „d”-vel kezdődő szavak közül az „ár”-ral végződő szóösszetételből származik. A drágulás jelentése „az árak növekedése, amely a termékek és szolgáltatások árának emelkedését jelenti”. A drágulás szó használata arra utal, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás ára nőtt az előző időszakhoz képest. A drágulás általában a pénzügyi világban használatos kifejezés, de gyakran használják a fogyasztói árak emelésére is.

Etimológia

A szó „drágulás” az angolból származik, a „drága” szóból és a „-ulás” képzőből. A „drága” szó a germán „drah”-ból származik, ami „vonzó”, „kívánatos” vagy „értékes” jelentéssel bír. A „-ulás” képző a latin „-ulare”-ból származik, ami „csinálni valamit” jelentéssel bír. Így a „drágulás” szó jelentése „valaminek a növelése, mélyebb értékűvé tétele”. A szót gyakran használják arra, hogy leírják a pénzügyi áruk árának növekedését.

Jelentés különböző szótárakban

A drágulás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint drágulás a „folyamatosan emelkedő árak” jelentéssel bír. Míg a Cambridge English Dictionary szerint drágulás a „ár emelkedés” jelentéssel bír, amely „az árak növekedését jelenti, amelyeket a vásárlóknak fizetniük kell”. Az American Heritage Dictionary szerint drágulás a „folyamatos áremelkedés” jelentéssel bír, amely „az árak folyamatos növekedését jelenti, amelyeket a vásárlóknak fizetniük kell”.

Asszociációk

A drágulás szó sokak számára azonnal gazdasági jellegű asszociációkat vált ki. A drágulás a piaci árak emelkedése, ami a fogyasztók számára költségek növekedéséhez vezet. Az árak emelkedése lehet következménye a kínálat csökkenésének, a pénz értékének csökkenésének, a kereslet növekedésének, a várható áremelkedésnek, a szállítási költségek növekedésének, a központi banki monetáris politikájának, a szabályozói intézkedéseknek, a külső gazdasági hatásoknak és más okoknak. A drágulás növelheti a jövedelmet, de csökkentheti a keresletet, mivel a fogyasztók kevesebbet vásárolnak, ha magasabb árakkal szembesülnek.

Szinonimák

 1. Áremelkedés.
 2. Emelkedés.
 3. Növekedés.
 4. Megemelkedés.
 5. Árnövekedés.
 6. Árfelhajtás.
 7. Árfolyamemelkedés.
 8. Árnövelés.
 9. Árrátömés.
 10. Árrobbanás.

Antonímák

A drágulás szónak számos antonimája van. Az alacsonyabb árakkal járó gazdasági növekedés például az olcsósítás, a csökkenés vagy az áresés. Az olcsósítás egy olyan jelenség, amelyben az árak csökkennek, általában a kereslet növekedése miatt. Az áresés egy olyan jelenség, amelyben az árak csökkennek, általában a kínálat növekedése miatt. A csökkenés pedig egy olyan jelenség, amelyben az árak csökkennek, általában a költségek csökkenése miatt. Az olcsósítás, az áresés és a csökkenés mind olyan jelenségek, amelyek az ellenkezőjét jelentik a drágulásnak.

Példamondatok

 1. A pénzügyi válság miatt a házak drágulása megállíthatatlan.
 2. Az olaj világpiaci árai miatt a benzin ára is drágul.
 3. Az ipari termékek drágulása miatt a fogyasztói árak is emelkednek.
 4. A közelgő választások miatt a politikai kampányok drágulása várható.
 5. A szűkös készletek miatt a vásárlók kénytelenek drágulásra számítani.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: