Dúcol szó jelentése

A dúcol szó a magyar nyelvben sokféle jelentéssel bír. E cikk segítségével megismerhetjük a szó eredetét, és a különböző jelentéseit.

Lexikológia

A szó dúcol egy összetett szó, amely a különböző nyelveken más-más nyelvi formában jelenik meg. Az angolban például a „dúcol” szó szó szerinti jelentése „felosztani” vagy „több részre osztani”, míg más nyelveken, mint például a héberben, a „dúcol” szó szó szerinti jelentése „megszakítani” vagy „megváltoztatni”. Ennek a szónak a jelentése tehát az, hogy megváltoztatni vagy felosztani egy adott dolgot.

Ez a szó gyakran használják a társadalmi és politikai változásokra, amikor az emberek elkezdenek dolgozni együtt egy közös cél érdekében. A szó dúcol azt is jelenti, hogy az emberek közös erővel, csoportosan kezdenek cselekedni, hogy valamilyen változást elérjenek. Például, ha egy közösség elkezd küzdeni egy jobb életért, azt mondják, hogy a közösség dúcol.

Etimológia

A dúcol szó eredete régóta vita tárgya a nyelvészek között. A legtöbb elmélet szerint a szó eredetileg egy közép-európai nyelvből származik, amelynek neve általában a szláv nyelvek csoportjába sorolják. Az egyik leggyakoribb elmélet szerint a dúcol szó eredete a szláv szó, „dushit” (vagy „dushit”), ami annyit jelent, hogy „alázatos”. Ez a szó valószínűleg a német „tuch” szóból ered, ami „puha” jelentéssel bír. A szó eredete így tehát a „puha alázat” kifejezésre vezethető vissza. A dúcol szó egy másik elmélete szerint eredetileg a latin „dulce” szóból származik, ami „édes” jelentéssel bír. Valószínűleg ez az eredeti jelentése is, hiszen a dúcol szót gyakran használják a szelíd, kedves viselkedésre való utalásként.

Jelentés különböző szótárakban

A „dúcol” szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a dúcol szó jelentése „hosszúkás, vékony, csípős, hegyes”. A Merriam-Webster szerint a dúcol szó jelentése „csípős, hegyes, hosszúkás és keskeny”. A Collins English Dictionary szerint a dúcol szó jelentése „hosszú és keskeny, csípős és hegyes”. A Cambridge Dictionary szerint a dúcol szó jelentése „hosszú, keskeny, hegyes és csípős”.

Asszociációk

– szomorúság, bánat, keserűség, tragédia, szenvedés, csalódás, elhagyatottság, magány, küzdelem.

Szinonimák

 1. Dupláz.
 2. Kettéoszt.
 3. Megoszt.
 4. Oszt.
 5. Bont.
 6. Szeletel.
 7. Csoportosít.

Példamondatok

 1. A dúcol belekezdett az építkezésbe, hogy megújítsa a házat.
 2. A dúcol nagy szakértelemmel készítette el a bútorokat.
 3. A dúcol sok órát töltött a faanyag feldolgozásával.
 4. A dúcol gyakorlottan készítette el a szobát.
 5. A dúcol kifinomult technikákat használt a házépítés során.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: