Dudál szó jelentése

A dudálás egy olyan kifejezés, amit sokan használnak, de kevesen tudják, hogy mire is vonatkozik pontosan. Az alábbi cikkben megvizsgáljuk, hogy a „dudál” szó milyen jelentéssel bír, és hogyan lehet használni a mindennapi beszédben.

Lexikológia

A szó dudálás egy ősi zenei technika, amelyet már évszázadok óta használnak a világ minden táján. Az elnevezés a világ különböző nyelvén egy kicsit eltérő lehet, de alapvetően azt jelenti, hogy egy zenei számot egy duda segítségével játszanak. A szó dudálás egy olyan technika, amelynek során egy zenei szám egyetlen dudaszóval játszható. Az elnevezés általában a dudaszó karakterisztikus hangjából származik, amelyet a duda különböző módokon játszik. A szó dudálás az egyik legrégebbi zenei technikák közé tartozik, és számos különböző kultúrában használják. Még ma is sokféle módon használják, például a tradicionális zenei stílusokban, ahol egy duda segítségével játsszák a zenét. A szó dudálás egy nagyszerű módja annak, hogy zenét játsszunk, és különleges hangzást adhat a zenéhez.

Etimológia

A dudálás szó eredete számos forrásra vezethető vissza. Az egyik leggyakoribb elmélet az, hogy a dudálás szó eredete a latin dudare szóból származik. A dudare szó jelentése „fájdalmasan sírni”, és összefüggésben áll a dudálás szokásával, amely a sírás és az öröm egyesítését jelenti. Az elmélet szerint a sírás a bánat és a szomorúság kifejezését jelenti, míg a dudálás a boldogság és az öröm kifejezését jelenti. Az elmélet szerint a dudálás szó eredete a dudare szóból származik, amelyet a rómaiak használtak a két érzés kifejezésére.

Jelentés különböző szótárakban

A dudálás szó jelentése a szótárakban eltérő lehet. A Oxford English Dictionary (OED) szerint a dudálás „hosszan tartó, egyenletes hangot hallató, szívós, lélegzetvétel nélküli, közepesen erős szájüreggel előállított hang”, amelyet általában egy síp segítségével előállítanak. A Webster’s Dictionary szerint a dudálás „hangot hallató, hosszan tartó, egyenletes hangot hallató, szívós, lélegzetvétel nélküli szájüregelés”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a dudálás „a síp segítségével előállított, hosszan tartó, egyenletes hangot hallató, szívós, lélegzetvétel nélküli szájüregelés”.

Asszociációk

 • dobálódzás,.
 • hangos,.
 • öröm,.
 • játék,.
 • kacagás,.
 • lökdösődés,.
 • csúszkálás,.
 • szórakozás.

Szinonimák

 1. mormol.
 2. suttog.
 3. dúdol.
 4. zeng.
 5. énekel.
 6. szólaltat.
 7. lüktet.
 8. csendül.

Példamondatok

 1. A kisfiú szeretett dudálni a szünetekben.
 2. Az apukám mindig dudált, amikor a szüleim hazaérkeztek.
 3. A zenészek szívesen dudáltak a koncerteken.
 4. Az idős ember szeretett dudálni a kertben.
 5. Az óvodások imádtak dudálni a játszótéren.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: