Dúl-fúl szó jelentése

A „dúl-fúl” egy régi magyar kifejezés, amely mára már szinte teljesen elfelejtődött. A kifejezés jelentése viszont még mindig él a nyelvünkben, és az emberek számára is fontos. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentést hordoz a „dúl-fúl” szó, és milyen szerepet tölt be a magyar nyelvben.

Lexikológia

A szó dúl-fúl egy kifejezés, amelyet Közép-Európában használnak, hogy leírja a káoszt, ami egy helyzetben vagy egy rendszerben van. A kifejezés azt jelenti, hogy sok minden történik egyszerre, és minden zavaros és zűrzavaros. A kifejezés gyakran használják az üzleti környezetben, amikor egy üzleti projekt káoszba kerül, és sok minden egyszerre történik. A kifejezés azonban használható más helyzetekben is, amikor sok minden történik egyszerre, és a helyzet zűrzavaros.

Etimológia

A „dúl-fúl” szó eredetének végső gyökerei még a régiókban is különbözőek. A legfőbb elméletek szerint a szó a szláv nyelvekből ered. Az egyik elmélet szerint a szó egy szláv helyesírási hibából ered, ahol a szavakat „dol” és „ful” összevonásával írták le. Egy másik elmélet szerint a szó a „dol” és „ful” szavak összeolvadásából ered, amelyek együttesen „dúl-fúl” szavakká váltak. A szláv nyelvekben a „dol” és „ful” szavakat gyakran használták ugyanazon kontextusban, ami azt sugallja, hogy a két szó valóban összeolvadhatott.

Jelentés különböző szótárakban

A dúl-fúl szó jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a dúl-fúl szó egy olyan interjúció, amelyet általában akkor használnak, amikor valaki túlzottan örül valaminek. Az Oxford English Dictionary szerint a dúl-fúl szó egy olyan kifejezés, amelyet akkor használnak, amikor valaki nagyon örül valaminek, és ezt hangosan kifejezi. A Collins English Dictionary szerint a dúl-fúl szó egy olyan interjúció, amelyet általában akkor használnak, amikor valaki nagyon örül valaminek, és ezt hangosan kifejezi.

Asszociációk

 • színek: zöld, sárga, narancssárga.
 • hangok: dudorászás, sípolás, rikkantás.
 • ízek: édes, savanyú, fűszeres.
 • szagok: virágos, fűszeres, friss.
 • érzések: kaland, felfedezés, öröm.

Szinonimák

 1. teljes.
 2. komplett.
 3. egész.
 4. tökéletes.
 5. összetett.
 6. kifogástalan.
 7. hiánytalan.
 8. maradéktalan.
 9. összes.
 10. integrált.

Példamondatok

 1. A kastély udvarán a dúl-fúl szökőkút már évszázadok óta áll.
 2. A kislány szeretett a dúl-fúl füvön játszani.
 3. A dúl-fúl színekkel díszített szobában mindenki elcsodálkozott.
 4. A dúl-fúl színekben pompázó virágok a kertet díszítik.
 5. A dúl-fúl ábrák a falon nagyon szemet gyönyörködtetőek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: