Dunszt szó jelentése

A dunszt egy régi magyar szó, amelyet először a XVIII. században használtak. A szó jelentése sokféle lehet, de általánosságban a helyet, ahol valami történik, vagy egy bizonyos hely, ahol a családok laknak, jelenti. A dunszt szó egyike azon szavaknak, amelyek a magyar nyelvben még ma is használatban vannak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentéseket tulajdonítanak a dunsztnak, és hogyan használják a magyarok.

Lexikológia

Dunszt egy szláv eredetű szó, amelynek jelentése „ház”. A dunszt szó eredetileg csak a házak számára használta, de ez megváltozott az évek során. Ma a dunszt szót a házak mellett az építmények és a közösségek általános jelentésére is használják. Az orosz nyelvben a dunszt szót a „város” szóval is összetéveszthetik, mivel mindkettő ugyanazt a jelentést hordozza. A dunszt szó használatos a szláv nyelvekben, és olyan kifejezésekben, mint például a „dunszt közösség”, amely a közösségekben élő emberekre utal. A dunszt szó használatos a politikai szférában is, ahol a kormányok és az államok közötti kapcsolatokat jelöli. A dunszt egy fontos kifejezés a szláv nyelvekben, amely számos jelentést hordoz.

Etimológia

A dunszt szó eredete végül is az angolszász nyelvekhez vezethető vissza. A szó eredeti jelentése a „szemét vagy bádog” szavak jelentésével egyezik meg, és valószínűleg a tizenkilencedik században létezett. Az eredeti angol szó, a „dunce” jelentése „buta” vagy „butaság”. A szót először egy skót iskolai tanár, John Duns Scotus használta, aki a tizenkilencedik században élt, és aki számos neves gondolatot fejtett ki. Azt is feltételezik, hogy a szó a „dunce cap” (buta kalap) szóból származik, amelyet a tanulóknak kellett viselniük, amikor büntetésül kiküldték őket az iskolából.

Jelentés különböző szótárakban

A Dunszt szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a dunszt azt jelenti, hogy „egy közösségi központ, ahol a helyi lakosok találkozhatnak, információt cserélhetnek és közös ügyeket intézhetnek”. A Merriam-Webster szerint a dunszt „egy lakott terület, ahol az emberek találkoznak, információt cserélnek, és közös ügyeket intéznek”. Az Urban Dictionary szerint a dunszt a „helyi közösség központja, ahol az emberek találkozhatnak, információt cserélhetnek és közös ügyeket intézhetnek”.

Asszociációk

 • Magyarország.
 • kastély.
 • Esterházy család.
 • bor.
 • Károlyi család.
 • Károlyi Mihály.
 • Baranya megye.
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park.
 • természetvédelem.

Szinonimák

1. hely, 2. helyzet, 3. szituáció, 4. állapot, 5. körülmények, 6. színpad, 7. kontextus, 8. környezet, 9. miliő, 10. forgatókönyv.

Példamondatok

 1. A Dunszt család három generációja él együtt egy házban.
 2. A Dunsztok nagyra értékelték a családi kötelékeket.
 3. A Dunszt család hagyományosan karácsonyi ünnepségeket tartott.
 4. A Dunsztok szeretik megosztani a tudásukat a fiatalabb generációkkal.
 5. A Dunszt család évszázadok óta fenntartotta a szokásait.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: