Dupla szó jelentése

A „dupla” szó egy olyan szó, amely számos különböző jelentéssel bír. A szó elsődleges jelentése két dolog meglévő tulajdonságait vagy képességeit jelenti. Ez a jelentés azonban további értelmezéseket is magába foglalhat, amelyek különböző kontextusokban és más nyelveken használatosak. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk a „dupla” szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használható más nyelveken.

Lexikológia

A szó dupla jelentése egy olyan szó, amely két másik szót tartalmaz, és amelyek egymás mellett állnak. Például a „bányászat” szó dupla, mert két szót tartalmaz, a „bánya” és a „szat”. A szó dupla használata nagyon gyakori az angol nyelvben, és sokféleképpen használható. Lehet használni egy szó kétféle jelentésének kifejezésére (például „felhős-felhős”), egy kifejezés két szavával való leírására (például „sötét-szürke”), vagy egy szó kétféle állapotának leírására (például „tört-töredezett”).

Etimológia

A dupla szó eredete egy középkori latin szóból, a duplicatus szóból származik. A duplicatus latin szó jelentése kettős, vagyis kétszeres. A szó eredetileg a 14. században jelent meg, és akkoriban azt jelentette, hogy valami kétszeresen van jelen. Az évszázadok során a dupla szó használatosabbá vált, és a 17. században már azt jelentette, hogy valami másolatot tartalmaz. A szó további értelmezései, mint például a duplikáció, a megkettőzés, a kettős használat, stb., a 19. században jelentek meg. A 20. században a szó további új jelentésekkel bővült, és ma már számos olyan kifejezést is tartalmaz, amelyek a duplikáció, a kettős használat, stb. fogalmával állnak kapcsolatban.

Jelentés különböző szótárakban

A dupla szó egy szó, amely két szótagból áll. A dupla szók egymással összefüggő jelentésekkel rendelkeznek, és ez a jelentés gyakran eltérő a két alkotó szó jelentésétől. Például a „közös jó” két szóból áll, de a jelentés nem ugyanaz, mint a két szóban álló jelentés. A különböző szótárakban a dupla szók jelentése eltérő lehet. Például az Oxford English Dictionary szerint a „közös jó” jelentése „a közös szükségletek és érdekek szempontjából kívánatos vagy hasznos”. Ez eltér a „köz” és a „jó” szavakban álló jelentésektől. Ugyanez a szótár szerint a „szűkös” jelentése „egy személy vagy tárgy korlátozott mennyiségű”. Ez is eltér a „szűk” és a „ös” szavakban álló jelentésektől. Ez azt mutatja, hogy a dupla szavak jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban.

Asszociációk

 • kétéltűek.
 • két személy.
 • kétféle.
 • kettős.
 • kétszemélyes.

Szinonimák

 1. kettős.
 2. páros.
 3. kétes.
 4. tandem.
 5. pár.
 6. bináris.
 7. dyad.
 8. dyadikus.

Példamondatok

 1. A dupla szállás megoldás megkönnyíti az utazás tervezését.
 2. A dupla székkel felszerelt konferencia terem minden résztvevő számára elég helyet biztosít.
 3. A dupla alapú árbevételi modell segít a vállalkozásoknak abban, hogy nagyobb profitot érjenek el.
 4. Az új dupla szabályozó rendszer lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy jobban szabályozzák a munkahelyi környezetet.
 5. A dupla konténerek könnyen szállíthatók és tárolhatók, így kímélve az időt és energiát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: