Ébred szó jelentése

Az ébredés egy olyan állapot, amelyet a tudatosság vált ki. Az ébredést a tudati állapotok között tartják számon, és sokféle módon lehet meghatározni. Az ébredés szó jelentése sokféleképpen értelmezhető, és a kontextustól függően változhat. A cikk egy részletesebb betekintést ad az ébredés jelentésébe, és megvizsgálja, hogy milyen módon értelmezhető.

Lexikológia

A szó ébred sokféle értelmezést jelenthet, de általában olyan állapotot jelent, amelyben valaki újraéled, vagy újra megtalálja önmagát. Lehet, hogy valaki szembesül azzal, hogy elveszített valamit, és újra meg kell találnia az önbecsülését. Lehet, hogy valaki átélt egy nehéz időszakot, és most újra ébred a reményre. Az ébredés egyfajta újjászületést jelent, amelyben az egyén újra megtalálja a jelentést és a célt az életében. Az ébredés egyfajta önmegvalósítást jelent, amelyben az egyén újra megtalálja a kapcsolatot saját magával és a világgal. Az ébredés lehetővé teszi az egyén számára, hogy kinyisson az élet új lehetőségei előtt, és újra megtalálja az önmagát.

Etimológia

A szó „ébred” régi angol szó, amely a „weoran” szóból származik, amelynek jelentése „visszatérni, visszatérni, újraéledni”. A szót először az angol szent Bibliában találták meg, ahol azt írják: „És Isten ébredte az ő lelkét, és ő felkelt”. A szó egy másik jelentése is lehet, amely „felébredni, felkelni, felébredni”. A szót számos más nyelven is használják, beleértve a németet, a francia nyelvet, a hollandot, és még sok más nyelvet. A szót számos különböző kontextusban is használják, beleértve a spirituális, a művészeti és a tudományos kontextusokat is. A szót a hétköznapi beszédben is használják, és arra utal, hogy valaki felébredt vagy felébredt valamiből, amit aludt.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „ébred” számos jelentést takar a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint az ébred szó jelentése „álmából, alvásból felébredni”, vagy „felkelni, mozgásba lendülni”. Az American Heritage Dictionary szerint az ébred szó jelentése „álmából, alvásból felébredni”, „felkelni, mozgásba lendülni”, „felkelni, készen állni a cselekvésre”, „megtalálni a bátorságot, hogy cselekedjen valamit”, és „váratlanul megtalálni valamit”. A Merriam-Webster szótár szerint az ébred szó jelentése „álmából, alvásból felébredni”, „felkelni, mozgásba lendülni”, „felkelni, készen állni a cselekvésre”, „megtalálni a bátorságot, hogy cselekedjen valamit”, „váratlanul megtalálni valamit”, „felfedezni, észrevenni”, és „felismerni, hogy valami fennáll”. A Cambridge Dictionary szerint az ébred szó jelentése „álmából, alvásból felébredni”, „felkelni, mozgásba lendülni”, „felkelni, készen állni a cselekvésre”, „megtalálni a bátorságot, hogy cselekedjen valamit”, „váratlanul megtalálni valamit”, „felfedezni, észrevenni”, „felismerni, hogy valami fennáll”, és „felismerni, hogy valami igaz”.

Asszociációk

 • rémálom,.
 • reggel,.
 • pihenés,.
 • felébredés,.
 • ébrenlét,.
 • frissesség,.
 • kávé,.
 • újrakezdés.

Szinonimák

 1. Felkel.
 2. Ébredés.
 3. Ébredezik.
 4. Ébredező.
 5. Ébreszt.
 6. Ébresztő.
 7. Ébredt.
 8. Réveillez.
 9. Réveillez-vous.
 10. Réveillez-le.

Példamondatok

 1. Az ébredés után rögtön elkezdett dolgozni.
 2. Az ébredés pillanatában érezte, hogy valami nincs rendben.
 3. A kisbaba könnyes sírással ébredt fel.
 4. A fáradt utazó ébredése után megdöbbent a látványtól.
 5. A reggeli ébredés után frissen kezdte a napját.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: