Edényes szó jelentése

A „edényes” szó jelentése azt jelenti, hogy valami, ami edényeket tartalmaz. Edények sokféle formában és méretben léteznek, és sokféle funkciót is betölthetnek. Edényeket használhatunk ételek elkészítéséhez, tárolásához, szállításához és más célokra is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az edényes szó jelentését, a különböző edények típusait, és azokat a funkciókat, amelyeket betölthetnek.

Lexikológia

Szó edényes egy olyan kifejezés, amely azt jelenti, hogy az adott tárgy, például egy edény, megtartja a formáját, ha töltőanyaggal töltik meg. Ez a kifejezés gyakran összefüggésben áll az élelmiszer-előkészítéssel, mivel az ételek elkészítéséhez szükség van olyan edényekre, amelyek képesek megőrizni a formájukat, amikor töltőanyaggal töltik meg. Az edényes szó megnevezésére a legtöbb esetben a mikrohullámú sütőkben használt edényekre utalnak, amelyek képesek megőrizni a formájukat, miközben a mikrohullámú sütőben melegítik őket.

Etimológia

Az „edényes” szó eredete a latin „vasus” szóból származik, ami vasból készült edényeket jelentett. A szó eredetileg csak azokra a edényekre vonatkozott, amelyek a rómaiak által használtak, de idővel az összes edényre kiterjesztették a jelentését. Az „edényes” szó elterjedése a történelem során többféle formában történt. Az ógörögök „vasos” szót használtak, ami ugyanazt jelentette, mint a latin „vasus”, de a középkorban a „vasos” szó helyett a „vassel” szót használták. Az „edényes” szó eredete azonban továbbra is a latin „vasus” szóhoz köthető.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „edényes” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az edényes szó „valamit, amelyet használni lehet a folyadékok vagy más anyagok tárolására és szállítására”. Az Urban Dictionary szerint az edényes szó „valamit, ami tárolni képes, vagy amit szállításra használnak, vagy ami segít a folyadékok vagy más anyagok szállításában”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az edényes szó „egy olyan edény, amelyet használni lehet a folyadékok vagy más anyagok tárolására vagy szállítására”.

Asszociációk

 • tálalás.
 • sütő.
 • konyhai eszközök.
 • tárolás.
 • főzés.
 • edények.
 • serpenyő.
 • lábas.
 • fazék.

Szinonimák

 1. Tarisznya.
 2. Konténer.
 3. Edény.
 4. Tároló.
 5. Tartály.
 6. Csomagoló.
 7. Bögrék.
 8. Kanna.
 9. Szkafander.
 10. Tartó.

Példamondatok

 1. A nagymamám sok edényes konyhai eszközzel rendelkezik.
 2. A szakácsok szeretik az edényes ételeket, mert gyorsan elkészíthetőek.
 3. A sütőben sült edényes csirke nagyon finom.
 4. Az edényes tálak könnyen tisztíthatók.
 5. Az edényes ételek elkészítése a háztartásokban népszerű.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: