Édesipar szó jelentése

Az édesipar a cukor és más édesítőszerek előállítását, feldolgozását és értékesítését jelenti. A különböző édesítőszerek, például a cukor, a méz, a szirupok és a mesterséges édesítőszerek előállításának és kereskedelmi forgalmának folyamatai az édesipar részei. Az édesipar egy olyan iparág, melynek köszönhetően az emberek számos édes termékhez juthatnak. Az édesiparban számos különböző termék és szolgáltatás található, melyeket a fogyasztók számára elérhetővé tesznek.

Lexikológia

A lexikológiai szótárban az édesipar fogalma a következőket jelenti: „Az édesipar a cukor, méz, cukorka, csokoládé, krémes sütemények és egyéb édes ételek előállításából álló ipar. Az édesiparban használt alapanyagok között megtalálhatók a cukrok, a méz, a cukorka, a csokoládé, a krémes sütemények, a gyümölcsök, a diófélék, a zselés édességek és a kakaóbab. Az édesiparban gyártott termékek széles választékát kínálják az édességkedvelőknek, beleértve a süteményeket, a cukorkákat, a csokoládét, a krémes süteményeket, a zselés édességeket és a kakaóbabot.”.

Etimológia

Az édesipar szó eredete az ógörög szóból, a ἐσθίω (esthiō) szóból származik, ami azt jelenti, hogy „enni”. A szó előfordul az ógörög irodalomban, ahol az ételek és italok elfogyasztására utal. Az édesipar szó elterjedése az ógörög nyelvből a latinba, ahol dulcis szóvá vált. A dulcis szó Latinul azt jelenti, hogy „édes”, és a szót eredetileg az ételek és italok ízének leírására használták. A dulcis szó elterjedése az angolba a 14. században történt, ahol a szó a modern édesipar szóvá vált.

Jelentés különböző szótárakban

Az édesipar szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az édesipar a „cukorral, édesítőszerekkel, cukorkákkal, csokoládéval, süteményekkel, gyümölcsös desszertekkel és hasonló termékekkel foglalkozó iparág”. A Merriam-Webster szótár szerint az édesipar a „cukorral, édesítőszerekkel, csokoládéval, süteményekkel, gyümölcsös desszertekkel és hasonló termékekkel foglalkozó iparág”. A Cambridge Dictionary szerint az édesipar a „cukorral, édesítőszerekkel, cukorkákkal, csokoládéval, süteményekkel, gyümölcsös desszertekkel és hasonló termékekkel foglalkozó iparág”.

Asszociációk

Az édesipar szó számos pozitív asszociációt von maga után. A legtöbb ember számára ez a szó kapcsolatba hozza a finom sütemények, csokoládék és egyéb édességek ízét és illatát. Az édességek sok különböző formában és ízben kaphatók, és mindenki számára van valami, ami ízlik. Az édesipar szó szintén kapcsolatba hozza azokat a különleges alkalmi süteményeket, amelyeket szerető családok és barátok készítenek egymásnak ünnepekkor és ünnepek alkalmából. Ezek a sütemények szimbolizálják az édesség és szeretet ötvözetét, és sokszor a legfinomabb édességek lehetnek. Az édesipar szó összeköti a szeretetet és a finom édességeket, ami sokak számára a boldogság és a harmónia szimbóluma.

Szinonimák

 1. édesség.
 2. cukorka.
 3. sütemény.
 4. finomság.
 5. desszert.
 6. gyümölcs.
 7. szárnyas.
 8. torta.
 9. beigli.
 10. bonbon.

Antonímák

Édesipar antonimák közé tartozhatnak a sós és a fűszeres ételek. Ezek a termékek a konyhában sokkal népszerűbbek, mint az édesipar. A sós termékek olyan alapvető hozzávalók, mint a só, a bors, a fokhagyma és a gyömbér. Ezeket a fűszereket sok különböző ételhez és italhoz használják, hogy megadja az ételnek az ízét és a különleges ízt. A fűszeres ételek szintén népszerűek, mivel ezek az ételhez adott fűszerek teszik az ételt különlegessé. Ezek a fűszerek lehetnek erősek, enyhék, csípősek vagy édesek. A fűszeres ételek általában a közép-keleti és ázsiai konyhákra jellemzőek, de manapság ezek az ízek egyre népszerűbbek a világ más részein is.

Példamondatok

at készíteni:

 1. Az édesipar nagy iparág Magyarországon.
 2. Az édesiparban készülő édességek nagyon finomak.
 3. Az édesiparban az ízek és a változatosság számtalan módon megvalósítható.
 4. Az édesipar sok munkahelyet teremt.
 5. A gyerekek nagy örömmel fogadják az édesiparban készült finomságokat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: