Édesvíz szó jelentése

Az édesvíz szó sokak számára az élvezhető, ivható víz összefoglaló jelzőjeként szolgál. Az édesvíz jelentése azonban ennél sokkal átfogóbb, és magában foglalja a folyókat, tavakat, mélytengereket, szökőárakat és más víztesteket is. Az édesvíz jelentése meglehetősen sokrétű, és általában kétféle vízfajta között oszlik meg: sós és édes víz. Az alábbi cikk megvizsgálja, hogy az édesvíz pontosan mit jelent, és hogyan határozható meg.

Lexikológia

Édesvíz a Földön a legértékesebb erőforrás, amelyet közvetlenül használhatunk. Édesvíznek nevezzük azokat a vízfolyásokat, tavakat, tókat és más vizeket, amelyek nem sósak. Az édesvíznek tehát az a jellemzője, hogy sótartalma alacsony. Az édesvíz sótartalma általában 0,5 gramm/liter alatt van, ami alacsonyabb, mint a sós vizek jellemző sótartalma, ami 3,5 gramm/liter és magasabb. Az édesvíz az emberi fogyasztásra, állatok számára, öntözésre és ipari felhasználásra használható. Az édesvíz lehetővé teszi a növények és állatok életét, és a nagyobb élőhelyek fenntarthatóságát. Az édesvíz nélkülözhetetlen a táplálkozás és a fenntartható növekedés számára.

Etimológia

Az édesvíz szó eredete az ógörögök idejére nyúlik vissza. A görögök úgy hívták, hogy „hydros”, ami annyit tesz, mint „víz”. Az édesvíz szó azt jelentette, hogy a víz nem sós. Az első írásos említése az édesvíz szóról egy 4. században írt görög szövegben található. Az „hydros” szó eredete az ógörög „hydor” szóból származik, ami annyit tesz, mint „víz”. Az édesvíz szó azóta is használatban van és a mai napig a víz nem sós jelzőjeként használják.

Jelentés különböző szótárakban

A Cambridge Dictionary szerint az édesvíz szó jelentése „víz, amely nem sós, amelyet leggyakrabban a folyók, tavak és más vizek tartalmaznak”. Az Oxford Dictionary szerint az édesvíz szó jelentése „víz, amely nem tartalmaz sót, amelyet folyók, tavak és más vizek tartalmaznak”. A Merriam-Webster szótár jelentése szerint az édesvíz szó jelentése „víz, amely nem sós, amelyet folyók, tavak és más vizek tartalmaznak, amelyet általában az emberi fogyasztásra használnak”. Az American Heritage Dictionary szerint az édesvíz szó jelentése „víz, amely nem sós, amelyet folyók, tavak és más vizek tartalmaznak, amelyet általában az emberi fogyasztásra használnak”.

Asszociációk

 • tisztaság.
 • ízletes.
 • friss.
 • tó.
 • öblös.
 • hal.
 • vízi élővilág.
 • üdítő.

Szinonimák

 1. sómentes víz.
 2. ásványvíz.
 3. tiszta víz.
 4. szűzvíz.
 5. friss víz.
 6. jó víz.
 7. kristálytiszta víz.
 8. tisztított víz.
 9. nedvesítő víz.
 10. forró víz.

Példamondatok

 1. A tóban édesvíz áll.
 2. A kutakból édesvíz folyik.
 3. Az édesvíz a legtisztább ivóvíz.
 4. Az édesvíz táplálja a mezőket.
 5. Az édesvíz életet ad az élővilágnak.
 6. Az édesvíz az életünk alapja.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: