Éghajlattan szó jelentése

Az éghajlat egy olyan komplex fizikai jelenség, amelynek hatása alatt az élővilág létezik. Az éghajlat tanulmányozása a meteorológia része, és annak megértéséhez fontos megérteni, hogy mi is az éghajlat fogalma. Ebben a cikkben az éghajlat szó jelentését fogjuk megvizsgálni, továbbá az éghajlat tanulmányozásának módszereit és fontos tényezőit is bemutatjuk.

Lexikológia

Az éghajlat az a környezeti feltétel, amely meghatározza az egyes területek életét. Az éghajlat meghatározásához számos tényezőt kell figyelembe venni, beleértve a hőmérsékletet, a csapadék mennyiségét és intenzitását, a szél sebességét és az UV-sugárzást. Az éghajlat hatással van a növények és állatok életére, befolyásolva a természetes élőhelyeket és a fajok számát. Az éghajlat hatással van a társadalmakra is, befolyásolva a növekedést, a földművelést, a vízellátást és a klímaváltozást. Az éghajlat meghatározása kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsük és felmérjük az egyes területek életét, és hogy jobban megértsük a klímaváltozás hatásait.

Etimológia

Az éghajlat szó eredete régóta vita tárgya a nyelvészek között. A szó eredete a görög ἀὴρ (aérosz) és ἡλιος (héliosz) szavakból származik, melyeket a klasszikus görög filozófusok használtak az éghajlat jellemzésére. A szó eredete valószínűleg a klasszikus görög ἀὴρ ἡλιος (aérosz héliosz) szavak összevonásából származik, ami azt jelenti, hogy „a légkör által meghatározott nap”. A középkori latinban a szó „clima” alakban jelent meg, ami egy hasonló jelentésű szó, melyet a rómaiak használtak az éghajlat jellemzésére.

Jelentés különböző szótárakban

Az éghajlat szó jelentése a különböző szótárakban eltérhet. Az Oxford English Dictionary például az éghajlatot a következőképpen határozza meg: „Az éghajlat az a környezeti állapot, amelyet a légkör jellemző adottságai és a földrajzi helyzete határoz meg, és amely meghatározza a növények és állatok életmódját, valamint az emberek életmódját”. A Merriam-Webster szótárban az éghajlatot „az a földrajzi régió jellemző környezeti állapotának összessége” -nek határozzák meg. A Cambridge Dictionary szerint az éghajlat „az egyes földrajzi területeken uralkodó időjárási viszonyok összessége”. Mindegyik szótár a hőmérséklet, a csapadék és a szél jellemzőit is megemlíti a földrajzi terület éghajlatának meghatározásához.

Asszociációk

 • meleg,.
 • párás,.
 • száraz,.
 • hideg,.
 • csapadékos,.
 • szél,.
 • hőmérséklet,.
 • ózonréteg,.
 • klíma,.
 • földrajzi.

Szinonimák

 1. Környezet.
 2. Clime.
 3. Milyenség.
 4. Légkör.
 5. Időjárás.
 6. Mikroklíma.
 7. Meteorológiai jelenségek.
 8. Atmoszféra.
 9. Klimatikus viszonyok.
 10. Éghajlat.

Példamondatok

 1. A helyi éghajlat sokféle időjárási feltételt tartalmaz.
 2. A sivatagok igen meleg éghajlattal rendelkeznek.
 3. A tél a hidegebb éghajlatokra jellemző.
 4. A trópusi éghajlat sok növénynek és állatnak ad otthont.
 5. Az éghajlatváltozás a világ minden táján érezhető.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: