Egybevágó szó jelentése

A „egybevágó” szó jelentése azonos a „konzisztens” vagy „összhangban lévő” kifejezésekkel. Ez a kifejezés számos kontextusban használható, és azt jelenti, hogy két dolog összhangban van egymással, vagy hogy egy adott állítás megerősíti egy másik állítást. A cikk bemutatja a „egybevágó” szó jelentését, továbbá megvizsgálja, hogyan használható a kifejezés számos kontextusban.

Lexikológia

A szólexikológia az egybevágó szavak és kifejezések tanulmányozását jelenti. Az egybevágó szavak és kifejezések olyan szavak, amelyek ugyanazt a jelentést hordozzák, de különböző szófajokba tartozhatnak. Például a szó „állat” egy szótári szó, míg az „állat” egy számnevet. Az egybevágó szavak és kifejezések lehetnek szinonimák, antonimák, homonimák, jelölők, szókapcsolatok, stb. A szólexikológia az egybevágó szavak és kifejezések jelentésének, használatának és egymáshoz való viszonyának tanulmányozását jelenti. Az egybevágó szavak és kifejezések segítségével a nyelvhasználók jobban megérthetik és kifejezhetik magukat.

Etimológia

A szó „egybevágó” származik a középfelnémet „zammenfugen” szóból, amely maga is egy összetett szó, melynek egyes részei a „zammen” és a „fugen” szavakból állnak. A „zammen” egy főnév, ami a „együtt” jelentéssel bír, míg a „fugen” igéből származik, ami jelentése „összekötni” vagy „összeilleszteni”. A két szó együttesen azt jelenti, hogy „együtt összekötni”, ami sokkal jobban kifejezi a „egybevágó” szó jelentését. Az egybevágó szót használjuk arra, hogy leírjuk, hogy két dolog összeilleszthető egymással, mint például egy két darab puzzle-t, amelyeket össze kell illeszteni.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban megadott egybevágó szó jelentései eltérőek lehetnek. Az egyik szótár például azt jelentheti, hogy „amelyik összecseng vagy illeszkedik egy másikhoz”. Más szótárak egybevágó szóként definiálhatják azt, hogy „amelyik szó ugyanazt a jelentést hordozza, mint egy másik szó”. Az egybevágó szó jelentése lehet még az is, hogy „amelyik szó ugyanazt a jelentést hordozza, mint egy másik szó, de különböző kifejezéseket használ”. A szótárakban megadott egybevágó szó jelentése függhet az adott szótárban használt nyelvtől is.

Asszociációk

A szó „egybevágó” sokféle asszociációt válthat ki. Az egyik leggyakoribb asszociáció, hogy a szó az egyszerűségre és rendezettségre utal. A kifejezés azt sugallja, hogy a dolgok között nincsenek hiányzó részek, és minden összeillik. Szintén lehet asszociálni a szóhoz a tökéletes méretarányokat, amelyek a dolgok összhangját és szépségét biztosítják. Az egybevágó szó továbbá arra is utalhat, hogy az egyes dolgok össze vannak kötve, és egy egységet alkotnak. Ez az asszociáció segíthet megérteni, miért fontos a méretarányok helyes alkalmazása, és miért fontos, hogy a dolgok között nincsenek hiányzó részek.

Szinonimák

 1. összeillő.
 2. kongruens.
 3. harmonikus.
 4. megegyező.
 5. egyező.
 6. összhangban.
 7. összefüggő.
 8. összehangolt.
 9. koherens.
 10. kompatibilis.

Antonímák

„Egybevágó” egy olyan szó, amelyet gyakran használnak szinonimaként a szabályos, következetes, megfelelően kialakított, összehangolt jelentéssel. Azonban egybevágó szónak van néhány antonimája is, amelyeket használhatunk, ha meg szeretnénk különböztetni a különböző jelentéseket. Ezek közé tartozik a „káosz” vagy a „konfúzió”, amelyek szabálytalanok, össze nem illőek, és nehezen érthetőek. Egy másik antonimája a „véletlenszerű” szó, amely arra utal, hogy a jelentés véletlenszerűen alakul ki, és nem követi a szabályokat. Az „ellentmondásos” szó is egy antonimája az „egybevágó” szónak, amely arra utal, hogy a különböző jelentések ellentmondanak egymásnak.

Példamondatok

 1. A könyvben elmesélt történetek egybevágóak, és egymást követik.
 2. A válaszok egybevágóak, ami azt mutatja, hogy alaposan megfontolta őket.
 3. A képek egymáshoz egybevágóak, és egymást kiegészítik.
 4. A tárgyak egybevágó módon lettek elrendezve a polcon.
 5. A különböző információs források egymáshoz egybevágóak voltak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: