Egyébként szó jelentése

Az egyébként szó egy nagyon gyakori kifejezés, amelyet sokan használnak, de kevesen tudják, hogy pontosan mit jelent. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy mi az egyébként szó jelentése, és hogyan használhatjuk ezt a kifejezést a beszédünkben.

Lexikológia

A szó egyébként egy kifejezés, amely arra utal, hogy a kontextusban elhangzott szó más jelentéssel is bírhat. Az egyébként kifejezés arra utal, hogy a szó más jelentésekkel is rendelkezik, és arra, hogy ezek a jelentések az adott kontextusból kimaradnak. Az egyébként kifejezés arra is utalhat, hogy a szó más jelentéssel is rendelkezhet, de ezeket a kontextus nem tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a szó más jelentéssel is rendelkezhet, de ezeket a kontextus nem tartalmazza, és ezeket a jelentéseket csak akkor ismerhetjük meg, ha többet tudunk meg a szavakról.

Etimológia

Az egyébként kifejezés eredete a latin egyebetentia szóból származik, amely maga is a két latin szó, egyebeten és tia összetételéből áll. Az egyebeten szó azt jelenti, hogy „másként” vagy „más”, míg a tia szó a „ez”-hez hasonló értelmű. Így az egyebetentia szó azt jelenti, hogy „másként vagy más”. A kifejezés eredete a középkorban nyúlik vissza, és azóta is használják az angol nyelvben. A kifejezés használata a 18. században terjedt el, és azóta is használatos. Az egyébként kifejezés sokféleképpen használható, így például megjegyzésként, kiegészítő információként vagy kontrasztként. Az egyébként kifejezés ma is használatos, és sokféleképpen használják.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, attól függően, hogy melyik szótárban használjuk. Egy szó lehetnek többféle jelentése is, amelyek közül egyiket vagy többet is megadhatnak a szótárak. A jelentések lehetnek egymáshoz közeli jelentések, de eltérhetnek is egymástól. Például a szó „szeretet” jelentése a Merriam-Webster szótárban „közöny”, „szerető figyelmesség”, „szeretetlenség” és „szerelem”. Ugyanaz a szó a Collins szótárban „szerető figyelmesség”, „szeretetlenség”, „szeretet” és „szerelem” jelentéssel rendelkezik. Az Oxford szótárban pedig „szerető figyelmesség”, „szeretetlenség”, „szeretet” és „szeretetlenség” jelentéssel rendelkezik. Mindezek alapján láthatjuk, hogy a szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet.

Asszociációk

 • másképp.
 • különben.
 • úgymond.
 • különösen.
 • más szóval.
 • pontosabban.
 • egyebek közt.
 • továbbá.
 • amúgy.

Szinonimák

 1. Másrészt.
 2. Különben.
 3. Egyebek között.
 4. Más szóval.
 5. Egyébiránt.
 6. Másképpen.
 7. Továbbá.
 8. Egyebek mellett.
 9. Egyebekben.
 10. Amúgy.

Példamondatok

„Egyébként, milyen élmény volt a színházlátogatás?”.
„Egyébként, mikor jössz haza ebédre?”.
„Egyébként, láttad már a legújabb filmet?”.

Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: