Egyenidejű szó jelentése

A „egyenidejű” szó egy általános fogalom, amely számos különböző kontextusban használható. A fogalom jelentése kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsük, hogyan használható a különböző helyzetekben. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy mit jelent a „egyenidejű” fogalom, és hogyan használható a gyakorlatban.

Lexikológia

Szó egyenidejű jelentése az, hogy két történésnek azonos időben kell történnie. Két eseménynek egyenidejűnek kell lennie, hogy biztosítani lehessen az együttműködésüket. Például, ha egy számítógépes programnak egyenidejűnek kell lennie, akkor azt jelenti, hogy két részfolyamatnak ugyanabban az időben kell történnie, hogy a program működjön. Egyenidejűség fontos szerepet játszik a számítógépes programok és rendszerek szinkronizációjában is. A szinkronizáció azt jelenti, hogy a különböző folyamatoknak egymáshoz igazodva kell működniük, hogy a rendszer működjön megfelelően. Egyenidejűség nélkül a rendszer szinkronizációja nem lehetséges, mivel a folyamatok nem tudnak egymáshoz igazodni.

Etimológia

Az egyenidejű szó eredete a latin egyenidejű kifejezésből származik, amely a „egyidejű” jelentéssel bír. A latin eredetű szó a „egy” és „idő” szavakból áll, amelyek a „egyidejűség” kifejezését adják. A szó eredete a középkorban kezdődött, amikor a szót először írták le, annak ellenére, hogy már sokkal előbb használták. A kifejezés akkoriban a „egyidejűség” fogalmát jelentette, amely azt jelenti, hogy a dolgok azonos időben történnek. A kifejezés használata a 17. században terjedt el, és azóta is sokféleképpen használják, például a „egyidejűség”, a „szinkronizálás” és más kapcsolódó kifejezések jelentésében.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban az egyenidejű szó jelentése eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az egyenidejű szó olyan szó, amely két vagy több dolog egyidejű jelenlétét jelenti. Például az OED-ben az „egyenidejű” szó jelentése: „két vagy több dolog (vagy esemény) egyidejű jelenléte vagy megtörténése”. Ezzel szemben a Merriam-Webster szótár szerint az egyenidejű szó jelentése „egyidejű működés vagy létezés”. Például a Merriam-Webster szótárban az „egyenidejű” szó jelentése: „egyidejű működés vagy létezés”. Tehát a két szótár eltérő jelentést ad a szónak.

Asszociációk

 • szinkronizált.
 • koordinált.
 • szimultán.
 • párhuzamos.
 • közös.
 • egyszerre.

Szinonimák

 1. Koincidáló.
 2. Szerteágazó.
 3. Konkurens.
 4. Paralel.
 5. Synchronic.
 6. Egyidejű.
 7. Simultán.
 8. Átfogó.
 9. Koordinált.
 10. Párhuzamos.

Példamondatok

 1. A két esemény egyenidejűleg történt.
 2. Az egyenidejűség biztosítja a rendszer megfelelő működését.
 3. Az egyenidejűség alapvető fontosságú a folyamatok szinkronizálásához.
 4. A két folyamatnak egyenidejűnek kell lennie ahhoz, hogy megfelelően működjön.
 5. A két esemény egyidejűleg kezdődött és végződött.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: