Egyenjogúság szó jelentése

Az egyenjogúság fogalma az elmúlt években egyre inkább elterjedt, különösen a társadalmi egyenlőség és a jogok egyenlő elosztása kapcsán. Ennek ellenére sokan még mindig nem tudják pontosan, hogy mi is az egyenjogúság fogalma, és mi a jelentése. Ez a cikk egy részletesebb betekintést nyújt az egyenjogúság jelentésébe, és megvizsgálja, hogyan lehet ezt a koncepciót alkalmazni a mindennapi életünkben.

Lexikológia

Az egyenjogúság azt jelenti, hogy minden embernek ugyanazok az alapvető jogok és esélyek állnak rendelkezésére, bármilyen különbség is legyen közöttük. Az egyenjogúság azt jelenti, hogy senki nem kap előnyt vagy hátrányt az alapvető jogok és esélyek tekintetében a másik emberhez képest. Ez azt jelenti, hogy az embereknek ugyanazok a jogai vannak a munkához, a szavazáshoz, az oktatáshoz, a gazdasági lehetőségekhez, a politikai részvételhez és a társadalmi előjogokhoz, anélkül, hogy származásuk, nemük, bőrszínük, vallásuk, koruk vagy bármilyen más tényező miatt különbséget kellene tenniük.

Etimológia

Az egyenjogúság szó eredete a 17. században vezethető vissza. A kifejezést először az angol filozófus, John Locke fogalmazta meg 1690-ben. Locke szerint az egyenjogúság azt jelenti, hogy az embereknek azonos jogokkal és kötelességekkel kell rendelkezniük. Locke szerint az egyenjogúság a jogok közötti egyenlőséget és a jogok egyenlő elosztását jelenti. Az egyenjogúság szó azonban csak a 19. században vált igazán népszerűvé, amikor az amerikai polgárjogok mozgalmának vezetői megkezdték a rabszolgaság felszámolását és az emberek egyenlő jogainak biztosítását.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „egyenjogúság” számos szótárban megtalálható, és a következő jelentéseket kaphatja:

Oxford English Dictionary: „Azon jogok és kiváltságok, amelyeket mindenki egyenlő mértékben élvezhet a társadalomban, függetlenül attól, hogy milyen származású, nemű, életkorú, vallású vagy más okból származik.”.

Merriam-Webster: „Az egyenlő jogok és lehetőségek biztosítása a társadalom minden tagja számára, függetlenül attól, hogy milyen származása, nemű, vallása, életkora vagy más okból származik.”.

Cambridge Dictionary: „Az, hogy mindenki egyenlő jogokat és lehetőségeket kap a társadalomban, függetlenül attól, hogy milyen származása, nemű, vallása, életkora vagy más okból származik.”.

Asszociációk

 • jogok.
 • esélyegyenlőség.
 • társadalmi igazságosság.
 • szabadság.
 • diszkrimináció.
 • egyenlő bánásmód.
 • közösség.
 • emberi méltóság.
 • szolidaritás.
 • emberi jogi.
 • igazság.

Szinonimák

Egyenlőség, egyenlő jogok, egyenlő bánásmód, egyenlő esélyek, egyenlő jogok biztosítása, egyenlő esélyek biztosítása, egyenlő bánásmód biztosítása, egyenlő elbánás, egyenlő elbánási jog.

Példamondatok

 1. Az egyenjogúság elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítsunk.
 2. A társadalmi egyenjogúság előmozdításához szükség van a kormányzati beavatkozásra.
 3. Az egyenjogúság megvalósítása fontos a szegénység csökkentéséhez.
 4. Az egyenjogúság megteremtése elengedhetetlen a demokratikus társadalmakban.
 5. Az egyenjogúság biztosítása kulcsfontosságú a társadalmi igazságosság eléréséhez.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: