Egyenközű szó jelentése

A „egyenközű” szó jelentése egy olyan fogalom, amely számos kultúrában és társadalmi kontextusban eltérő jelentéssel bír. A fogalom a társadalmi egyenlőség, az egyenlő jogok és a szabadság elvének központi alapelvét képviseli. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „egyenközű” szó jelentését különböző kultúrák és társadalmi kontextusok szemszögéből.

Lexikológia

Szó egyenközű azt jelenti, hogy két szavak vagy kifejezések között nincs hierarchia vagy rangsor. A szó egyenközű egy fontos eszköz a szóhasználatban, amely segít a beszélőknek elkerülni a sértő, megalázó és diszkriminatív szavak használatát. A szó egyenközűnek használata azonnal megmutatja, hogy a beszélők elismerik, hogy minden ember egyenlő és ugyanolyan fontos. A szó egyenközű használata segít abban, hogy megszüntessük a nyelvi diszkriminációt, amely a társadalmi diszkrimináció alapja.

Etimológia

Az egyenközű szó eredete egészen a 17. századig nyúlik vissza. Az eredeti használatában az egyenközű szó egy olyan központi koncept volt, amelyet a jogi rendszerekben használtak, hogy megkülönböztessék a közös tulajdonú és a személyes tulajdonú dolgokat. A közös tulajdonú dolgok általában azok a dolgok, amelyek egy adott személyhez vagy családhoz tartoznak, és amelyeket mindenki egyenlő mértékben használhat. A személyes tulajdonú dolgok pedig azok a dolgok, amelyeket egy adott személy vagy család kizárólagosan használhat. Az egyenközű szó eredetileg arra utalt, hogy mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik a közös tulajdonú dolgok használatában.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban megadott egyenközű szó jelentése sokféleképpen eltérhet. Az Oxford English Dictionary szerint egyenközű szó egy olyan szó, amelynek a jelentése vagy használata megegyezik a másik szóval. A Merriam-Webster Dictionary szerint egyenközű szó egy olyan szó, amelynek a jelentése egyezik az adott kontextusban. Az American Heritage Dictionary szerint egyenközű szó egy olyan szó, amelynek a jelentése megegyezik egy másik szóval, vagy amelyeknek ugyanaz a jelentése. Az American Heritage Dictionary továbbá megjegyzi, hogy egyenközű szavak gyakran hasonló szófajúak és hasonló kiejtésűek, de nem feltétlenül egyeznek meg egymás jelentésében.

Asszociációk

 • egyenrangú.
 • párhuzamos.
 • egyenlő.
 • egyforma.
 • megegyező.
 • szimmetrikus.

Szinonimák

 1. Egyforma.
 2. Egyenlő.
 3. Ugyanolyan.
 4. Azonos.
 5. Megegyező.
 6. Hasonló.
 7. Kiegyenlített.
 8. Egységes.
 9. Egyenlített.
 10. Egyező.

Példamondatok

 1. Az állatok egyenközűek az emberekkel a törvények szerint.
 2. Az egyenközű bánásmód alapelvének meg kell maradnia.
 3. Minden embernek egyenközű jogokat kell biztosítani.
 4. Az egyenközű munkavégzés elengedhetetlen a sikeres munkához.
 5. Az egyenközűség elősegíti a társadalmi egyenlőséget.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: